În stare de bine

Și eu pot fi campion?

Proiect derulat de Asociația Club Sportiv Nautic Titanii

Prin intermediul proiectului Și eu pot fi campion?, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii va implica, timp de 5 luni, un număr de 80 de copii și tineri care trăiesc cu sindromul Down, în activități sportive (caiac și barcă Dragon) și educative (nutriție și somn) cu scopul de a le îmbunătăți starea de sănătate fizică și psihică și de a contribui la reducerea stigmei și la integrarea lor socială.

Durată: 5 luni (1 iulie 2023 – 30 noiembrie 2023)

Aria de desfășurare: urbană

Localități: București, Fetești, Ploiești, Giurgiu, Buzău, Pitești

Buget proiect: 299.293,28 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2023

Despre proiect

O statistică realizată în 2015, care a centralizat date oferite de 47 instituții DGASPC din țară, arăta că un număr de 4.420 de persoane cu sindrom Down trăiesc în România, dintre care 1809 adulți. Persoanele care trăiesc cu sindromul Down se confruntă cu numeroase probleme de sănătate, mai ales la nivel cardiovascular, și manifestă probleme de motricitate grosieră. Copiii și tinerii cu sindrom Down sunt de 4 ori mai predispuși la diabet și obezitate, iar 40% dintre ei se confruntă cu depresia. Nu în ultimul rând, copiii și tinerii cu sindrom Down întâmpină, constant, provocări de integrare în sistemul educațional, în comunitățile în care trăiesc și în societate în general.

Ca răspuns la toate aceste nevoi, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii va derula, în următoarele cinci luni, o intervenție dedicată persoanelor cu sindrom Down, construită pe trei piloni: antrenamente fizice de caiac și barcă dragon, educație pentru nutriție și odihnă și socializare. Sportul este un limbaj universal al nediscriminării, iar studiile arată că poate avea efecte benefice asupra reducerii depresiei. În plus, potrivit echipei Titanii, vâslitul în caiac sau barca dragon face parte din categoria activităților fizice cu impact scăzut asupra articulațiilor, cu risc scăzut de accidentare și care întăresc sistemul cardiovascular, cresc rezistența și forța și reduc, desigur, stresul.

În următoarele cinci luni, 80 de participanți cu sindromul Down, cu vârste cuprinse între 14 și 40 de ani, din București, dar și din Fetești, Ploiești, Giurgiu, Buzău și Pitești vor participa la un program regulat de activități sportive nautice (antrenamente de caiac și barca Dragon în parcul Titan din București) și de educație pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.