În stare de bine

Am creat un prototip de combinezon medical pentru personalul medical

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

Daniela Staicu

Responsabil Comunicare Asociația Merci Charity Boutique

1. Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?

În urmă cu 5 săptămâni, ne-am gândit cum noi, asociația Merci Charity prin atelierul nostru social – Atelier Merci putem sprijini spitalele în criză echipamentelor medicale de protecție. Inițial, am produs măști medicale folosind consumabile din cabinetul stomatologic mobil al asociației. Ulterior, ne-am uitat care sunt echipamentele de protecție care lipsesc în cantități mari la spitale și ne-am propus să producem costume medicale de protecție care sunt echipamente mult mai complexe decât măștile. Am creat tiparul pentru combinezon, am comandat materialul necesar pentru astfel de produse și am realizat teste. După ce am ajuns cu prototipul la finalul testării, am început să producem mai multe bucăți în colaborare cu încă două ateliere din București și cu câteva donații financiare pe care le-am primit de la apropiați. Astfel, am reușit să livrăm câteva combinezoane la Institutul Oncologic București și la spitale din Tulcea și Galați. Ne-am propus că în următoarele 2-3 săptămâni să producem 200 de combinezoane medicale al căror cost este 12.000 ron (60 ron/combinezon). Suma necesară dorim să o strângem din donații, iar costumele să le oferim gratuit spitalelor. Am strâns din donații de la persoane fizice suma de 1.440 ron (24 de costume) și diferența pe care vrem să obținem tot din donații este de 10.560 ron. În acest moment, căutăm sponsori atât persoane fizice cât și companii care să dorească să finanțeze producția acestor combinezoane. Donația poate fi făcută în contul: ASOCIAȚIA MERCI CHARITY BOUTIQUE RO39RNCB0074129193980001 BCR Rugăm donatorii că ulterior să ne scrie un mesaj pe dani@mercicharity.ro pentru încheierea unui contract de sponsorizare în cazul companiilor. În ceea ce privește cabinetele stomatologice mobile din proiectul nostru de tratament stomatologic mobil pentru copiii de la sate “Zana Merciluta” (www.zanamerciluta.ro), sunt parcate de peste 5 săptămâni și nu putem derula acțiuni în comunități.

2. Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?

În acest moment copiii de la sate beneficiari ai acțiunilor de profilaxie și de tratament stomatologic nu pot beneficia de serviciile gratuite ale echipei noastre de medici dentiști voluntari și de companii partenere.

Însă, atelierul nostru social “Atelier Merci”, și-a adaptat capacitatea de producție și misiunea socială, mutându-ne focusul de la producția de haine pentru femei și copii pentru a dona profitul obținut, la producția de combinezoane medicale pentru a fi oferite gratuit personalului din spitale.

3. Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?

Inițiativa noastră în acest context constă în adaptarea producției din atelierul nostru social la nevoile din piață, ale personalului medical, cei din prima linie: combinezoane medicale. Avem finanțare de la persoane fizice pentru a produce 24 de costume medicale de producție și dorim să mai strângem suma de aproximativ 11.000 ron pentru a produce încă 180 de costume în următoarele 2-3 săptămâni. Trebuie să menționăm că prin inițiativa noastră am atras în proiect încă 2 ateliere din București care sunt implicate alături de noi în producția acestor echipamente. Deci dorim să reușim  să ajutăm spitalele prin combinezoane medicale și să menținem  în producție personalul din 3 ateliere de croitorie mici din București.

4. Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?

Cred că este important să avem o voce comună în ceea ce privește drepturile noastre, să fim reprezentați corect în relația cu autoritățile referitor la impactul acestei crize asupra sectorului ONG dar și responsabilitatea de a ne folosi abolilitatile pentru a spriji autoritățile și oamenii în această criză, fiecare ONG în funcție de specializarea sau experiență pe care o are.

5. Ce mesaj ai avea de transmis publicului În stare de bine?

Dragi cititori, 

Va mulțumim că parcurgeți acest articol și sunteți interesați să aflați cum sprijim societatea în această perioada dificilă. Am creat un prototip de combinezon medical pentru personalul medical. Costul lui este 60 ron/bucată. Ne-am propus că în următoarele 2-3 săptămâni să producem 200 de combinezoane medicale al căror cost este 12.000 ron (60 ron/combinezon). Am strâns din donații de la persoane fizice suma de 1.440 ron (24 de costume) și diferența pe care vrem să obținem tot din donații este de 10.560 ron. 

Va invităm să susțineți producția acestor combinezoane printr-o donație către: 

ASOCIAȚIA MERCI CHARITY BOUTIQUE 

RO39RNCB0074129193980001 

BCR 

Rugăm donatorii ca ulterior să ne scrie un e-mail la dani@mercicharity.ro pentru încheierea unui contract de sponsorizare în cazul companiilor. Echipa Merci Charity/Atelier Merci   Sau puteți comanda produse vestimentare create în Atelier Merci și la două produse comandate, noi donăm profitul care înseamnă producția unui combinezon medical. www.ateliermerci.ro

 

în 2012, Asociația Merci Charity Boutique a deschis primul concept store caritabil din România. 3 ani mai târziu, a apărut atelierul social de croitorie, Atelier Merci. Din 2016, Zâna Merciluța oferă prevenție stomatologică gratuit copiilor prin cabinetul stomatologic mobil creat.