Inegalitățile de gen se adâncesc în crize, iar nevoile femeilor nu sunt pe lista de priorități
#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.
Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.
Andreea Rusu
Director Executiv Centrul FILIA
Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?
În momentul de față lucrăm de acasă, dar plănuim să revenim încet la birou. A fost și este foarte dificil să lucrăm separat pentru că eram obișnuite să ne întâlnim zilnic, să ne sfătuim, să facem brainstorming. Am început să avem ședințe regulate pe Zoom pentru a ne pune la curent cu activitățile și, sincer, ca să ne mai auzim unele pe celelalte. Cel mai mult s-a schimbat activitatea noastră cu privire la lucrul în comunități. Obișnuiam să mergem lunar în Valea Seacă, Bacău, unde lucrăm cu grupuri de inițiativă ale femeilor și tinerilor de mai mulți ani. Odată cu declararea stării de urgență am oprit deplasările acolo, dar suntem norocoase că avem o colegă în comunitate, care face o muncă titanică în această perioadă. Principala noastră provocare este productivitatea. În primele săptămâni de pandemie ne-a fost foarte greu să ne concentrăm, dar ulterior am reușit, după mai multe discuții în echipă, să inițiem mai multe activități care să se adapteze contextului actual. O altă provocare este faptul că a trebuit să amânăm activitățile dintr-un proiect destul de important financiar pentru noi până în toamnă, din pricina închiderii școlilor. De asemenea, donațiile au scăzut, iar sponsorizările pe care urma să le primim sunt întârziate. Realizăm că în această perioadă sunt prioritizate cauze care au ca efect direct prevenirea răspândirii coronavirusului sau chiar dotarea spitalelor pentru a face față la pandemie, dar recunoaștem și faptul că ar fi extrem de important ca organizațiile feministe, nu numai noi, să fie sprijinite să existe în continuare și după pandemie, precum și să poată să demareze monitorizări și cercetări cu privire la extinderea violenței împotriva femeilor, restricționarea drepturilor sexuale ale femeilor sau să aibă resursele necesare pentru a formula politici publice și măsuri post-criză care să țină cont de dimensiunea de gen.
Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?
Suntem în continuare în legătură cu femeile și tinerii din Valea Seacă, în special prin facilitatoarea locală, dar nu numai. Această perioadă este extrem de dificilă în comunitate pentru că sărăcia se acutizează: muncă zilieră nu există, unele persoane au rămas fără locuri de muncă, alții s-au întors din străinătate și nu se pot angaja. De asemenea, sunt familii fără acces la apă curentă și energie electrică, ceea ce face recomandările de igienă să fie foarte greu de respectat. Din acest motiv, în prezent strângem fonduri pe platforma Donează cu Pago pentru a putea ajuta familiile din comunități vulnerabile cu alimente de bază și produse de igienă.
Totodată, știm din experiențele anterioare, cum ar fi criza economică din 2009, că inegalitățile de gen se adâncesc în crize, iar nevoile femeilor nu sunt pe lista de priorități sau sunt chiar ignorate de autorități. În mai multe state din lume, au fost publicate statistici care arată că violența de gen a crescut, semnale pe care le avem și noi de la femei și de la colegele din Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (VIF) care lucrează cu victime. Ar fi necesară o monitorizare a acestei perioade în comparație cu perioada pre-pandemie, pentru a vedea în ce măsură au crescut numărul de raportări ale cazurilor de violență, precum și numărul de beneficiare ale serviciilor pentru victime (adăposturi, consiliere etc).
Un alt impact pe care l-am prezentat în această perioadă este restricționarea accesului la întreruperi de sarcină la cerere. În urma ordinului emis de Ministerul Afacerilor Interne în 23 martie, activitatea unităților spitalicești a fost restrânsă la urgențe, însă a fost uitată procedura de avort la cerere. Deși Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat pentru Libertatea că femeile nu pot fi obligate să devină mame și vor fi respectate drepturile femeilor, realitatea din spitale ne-a arătat altceva după monitorizarea pe care am făcut-o.
Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?
Am început o campanie Femeile în vremea coronavirusului care are ca scop prezentarea impactului pandemiei și a izolării asupra femeilor cu experiențe cât mai diverse. Până în prezent am strâns 50 de mărturii, din mai multe colțuri ale țării. Campania va fi deschisă pe toată perioada pandemiei. De asemenea, după cum spuneam și anterior, ne-am regândit campania de fundraising de pe platforma Pago, și ne propunem să strângem bani pentru a oferi pachete cu alimente și produse de igienă pentru familii din comunități vulnerabile. Am demarat o monitorizare a accesului la întreruperi de sarcină la cerere, în urma căreia am aflat că din 112 spitale publice din țară (care figurau în baza noastră de date ca fiind spitale în care se fac avorturi la cerere), doar 12 dintre acestea mai practicau această procedură (doar 11%), dintre care niciunul în București. De asemenea, nici spitalele private nu reprezintă o soluție în timpul pandemiei, deoarece numai 5 spitale/clinici/rețele private fac avort la cerere în pandemie și alte 2 numai avort medicamentos. Aici harta pe care am realizat-o. La inițiativa Asociației Front, am semnat alături de mai multe organizații o adresă către Ministerul Sănătății, în urma căreia aceștia au înștiințat DSP-urile din județe că avortul la cerere este inclus în cadrul procedurilor urgente care pot fi realizate în timpul stării de urgență. Urmează ca în perioada următoare să monitorizăm dacă situația s-a schimbat.
Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?
Cred că este o perioadă în care cea mai mare parte dintre noi suntem afectați din punct de vedere financiar. Ar ajuta foarte mult, din punctul meu de vedere, dacă ne-am uni să facem advocacy, ca măcar pentru viitoare situații de criză/stare de urgență, să fie măsuri fiscale specifice pentru mediul ONG. Spre exemplu, termenul pentru formularele 230 a rămas 25 mai, la 10 zile distanță de relaxarea măsurilor. 10 zile în care ONG-urile vor alerga să le strângă și să le depună. Unii vor reuși, alții nu.
Ce mesaj ai avea de transmis publicului În stare de bine?
Dacă credeți în cauza noastră și vă doriți o societate solidară în care drepturile și nevoile diverse ale femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale tuturor oamenilor, urmăriți activitatea noastră pe Facebook și site și, dacă puteți, sprijiniți-ne prin donații. De asemenea, invităm toate femeile să ne spună cum se descurcă și cum s-au adaptat la izolare pe site-ul nostru: https://coronavirus.centrulfilia.ro.
Centrul FILIA este o organizație feministă care, prin cercetare, advocacy și activism, sprijină egalitatea de șanse și de gen, emanciparea femeilor, reprezentarea intereselor femeilor și participarea lor politică, reconcilierea dintre muncă și viața privată, combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor.