În stare de bine

Avion cu motor, ia-ma si pe mine’n zbor!

Proiect derulat de Asociația Reborn în parteneriat cu Asociația G-Power

Prin intermediul proiectului Avion cu motor, ia-ma si pe mine’n zbor!, 20 de copii cu CES de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Bistrița vor fi implicați, timp de 7 luni, în activități culturale de dans, muzică și desen asociate culturii hip-hop, vor participa la evenimente de tip “schimb de experiență“ și vor avea ocazia să împărtășească abilitățile dobândite pe parcursul proiectului către publicul larg în cadrul unui eveniment cultural organizat la finalul atelierelor.

Durată: 7 luni (1 septembrie 2022 – 31 martie 2023)

Aria de desfășurare: urbană

Localități: București

Buget proiect: 249,934.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2022

Despre proiect

Copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) reprezintă unul dintre cele mai marginalizate și mai excluse grupuri din societate, prin faptul că se confruntă zilnic cu discriminarea. Un studiu realizat de UNICEF evidențiază barierele care stau în calea participării depline a copiilor cu CES la viața comunităților din care fac parte, precum și modul în care aceste bariere se traduc în efecte negative asupra sănătății lor. Comparativ cu copiii tipici, copiii cu CES prezintă: o probabilitate cu 24% mai mică să beneficieze de stimulare și afecțiune în copilăria timpurie, o probabilitate cu 49% mai mare să nu fi mers niciodată la școală, o probabilitate cu 51% mai mare să se simtă nefericiți, o probabilitate cu 41% mai mare să se simtă discriminați, o probabilitate cu 32% mai mare să fie supuși unor pedepse corporale severe.

Cultura hip hop, un fenomen social care a pornit din stradă în preajma anilor ‘70 de la copiii marginalizați care căutau refugiu, oferă tuturor copiilor, indiferent de clasa socială, etnie, gen sau sex, un spațiu sigur de dezvoltare. În plus, a face parte dintr-o comunitate culturală, dintr-un grup, atenuează efectele negative ale marginalizării sociale.

Proiectul Avion cu motor, ia-ma si pe mine’n zbor! are scopul de a integra 20 de copii cu CES din Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Bistrița în comunitatea culturală de hip-hop locală, prin oferirea de resurse pentru o dezvoltare armonioasă. Timp de 7 luni, aceștia vor fi implicați în activități culturale de dans, muzică și desen asociate culturii hip-hop, vor participa la evenimente de tip “schimb de experiență“ și vor avea ocazia să împărtășească abilitățile dobândite pe parcursul proiectului către publicul larg în cadrul unui eveniment cultural organizat la final de proiect.