În stare de bine

Inimi Deschise

Proiect derulat de Asociația Entuziart

Prin intermediul proiectului Inimi Deschise, Asociația Entuziart își propune să îmbunătățească, prin terapie individuală și de grup, art terapie, dans terapie și fotografie, viața emoțională a 60 de copii cu dizabilități intelectuale înscriși la Școala Specială Sf. Nicolae din București, dar și a adulților care îi sprijină în școală. Proiectul va implica direct și 10 cadre didactice care relaționează cu acești copii, pe două direcții: dezvoltare profesională continuă (training specializat privind lucrul cu copiii cu nevoi speciale) și sprijin emoțional (prin sesiuni de terapie de grup).

Durată: 7 luni (19 septembrie 2022 – 18 aprilie 2023)

Aria de desfășurare: urbană

Localități: București

Buget proiect: 73,380.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2022

Despre proiect

46% dintre cei 75.000 de copii cu dizabilități din România sunt înscriși în școli speciale. Părinții care optează pentru școli speciale sunt de multe ori aceia care nu au alte opțiuni (nu își permit să plătească servicii în privat sau au epuizat școlile de stat, unde fie copilul a fost victima bullying-ului, fie procesul lui de integrare a fost un eșec). Tot la școlile speciale ajung, de multe ori, copiii care provin din sistemul de protecție a copilului, fără părinți sau cu părinți care nu se pot ocupa de educația lor.

Asociația Entuziart a interacționat cu o parte dintre acești copii prin intermediul activităților derulate la Școala Specială Sfântul Nicolae, cea mai mare școală specială din București și a doua ca mărime din țară. Majoritatea elevilor școlii sunt copii cu dizabilități intelectuale, iar unii dintre ei, deși nu au dizabilități, au fost înscriși aici pentru că nu au făcut față cerințelor educaționale din școlile de masa sau au suferit situații de bullying grave. În istoricul multora dintre ei, există multiple situații de abuz, avorturi la vârste foarte fragede, consum de droguri și cei mai mulți trăiesc, în prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburări de dezvoltare sau tulburări de comportament.

Prin intermediul proiectului Inimi Deschise, Asociația Entuziart își propune să îmbunătățească, prin terapie individuală și de grup, art terapie, dans terapie și fotografie, viața emoțională a 60 de copii cu dizabilități intelectuale înscriși la Școala Specială Sf. Nicolae din București, dar și a adulților care îi sprijină în școală. Timp de 7 luni, aceștia vor fi ajutați, prin intermediul sesiunilor terapeutice, să proceseze mai bine propriile emoții și să le identifice eficient la ceilalți, optimizând, astfel, felul în care relaționează și diminuând stările de anxietate și depresie, care sunt, deseori, comorbidități ale diagnosticului principal în cazul copiilor cu nevoi speciale.