În stare de bine

Bona Dea – Acționăm pentru sănătatea și siguranța femeilor!

Proiect derulat de Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA

1 din 3 femei din România se confruntă cu o formă de violență, 1 din 4 este agresată fizic sau sexual de partener, iar 75% dintre aceste cazuri rămân neraportate. În acest context Centrul Filia va organiza 84 de întâlniri cu 1410 femei din orașele Bacău, Focșani, Buzău, Ploiești, Pitești și București și comunitățile rurale din jurul acestor orașe, pentru a promova un stil de viață sănătos prin prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, și a problemelor de sănătate reproductivă și sexuală.

 

Durată: 8 luni

Aria de desfășurare: rural

Localități: București, Bacău, Focșani, Buzău, Ploiești, Pitești și comunitățile rurale din jurul acestor orașe

Buget proiect: 234.755 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1

Domeniu: viață sănătoasă

 

SCOP

Creșterea calității vieții pentru 1410 femei (rural și urban), prin îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare cu privire la importanța unui stil de viață sănătos și metode de a-l obține, prin organizarea unor evenimente publice despre prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a problemelor privind sănătatea reproductivă și sexuală, pe parcursul a 8 luni, în 6 orașe (Bacău, Focșani, Buzău, București, Ploiești, Pitești) și 18 comunități rurale din proximitatea acestor orașe.

 

REZUMAT

Violența împotriva femeilor și fetelor (violență în cuplu, violență sexuală, hărțuire sexuală la locul de muncă și în universități), alături de problemele privind sănătatea reproductivă și sexuală (comportament sexual, consimțământ, sarcina și alăptarea, cancer de col uterin, cancer mamar) afectează calitatea vieții, sănătatea și siguranța femeilor, și împiedică promovarea unui stil de viață sănătos la nivelul comunității. Pentru a răspunde la această problemă, proiectul își propune creșterea calității vieții pentru 1410 femei (rural și urban) prin îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare cu privire la importanța unui stil de viață sănătos și metode de a-l obține, prin organizarea unor evenimente publice tematice. Scopul proiectului va fi atins prin îmbunătățirea nivelului de conștientizare despre un stil de viață sănătos, pentru minim 600 de femei din mediul urban și minim 810 femei din mediul rural, prin organizarea a 30 de evenimente publice tematice în orașele Bacău, Focșani, Buzău, București, Ploiești, Pitești și organizarea a 54 de evenimente în comunități rurale din proximitatea (max. 50 km) acestor orașe. Evenimentele tematice vor fi axate pe teme precum prevenirea și combaterea violenței în cuplu, prevenirea violenței sexuale, hărțuire sexuală la locul de muncă și în universități, sănătatea în timpul sarcinii și alăptarea corectă, prevenirea cancerului de col uterin și mamar, pe parcursul a 8 luni. Proiectul va asigura accesul publicului larg la informații despre violența împotriva femeilor și sănătatea reproductivă și sexuală și informarea a 5000 de persoane, prin desfășurarea unei campanii de sensibilizare, în mediul online, timp 8 luni.