În stare de bine

Caravana pentru monitorizare gravide și mame în risc

Proiect derulat de Asociația Prematurilor

Asociația Prematurilor ajunge cu o caravană mobilă dotată cu ecograf în localități rurale defavorizate din județele Teleorman, Ialomița, Ilfov, Giurgiu și Călărași pentru a efectua controalele de care au nevoie aproximativ 200 de femei pe perioada sarcinii. Acestea au scopul de a identifica la timp eventualele riscuri de prematuritate. În plus, 400 de femei însărcinate și mame tinere din mediul rural vor fi consiliate cu privire la îngrijirea în sarcină și a nou-născutului.

Durată: 8 luni

Aria de desfășurare: rural

Localități: Călărași, Ialomița, Giurgiu, Ilfov, Teleorman

Buget proiect: 212.600,00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2019

Domeniu: viață sănătoasă

SCOP

Proiectul vizează creșterea șansei la viață și sănătate pentru copiii din localitățile rurale defavorizate din județele Călărași, Ialomița, Giurgiu, Ilfov și Teleorman printr-o intervenție care țintește principalele cauze ale mortalității infantile: lipsa de acces a mamelor din mediul rural la servicii medicale de monitorizare a sarcinii, lipsa de informare cu privire la îngrijirea în sarcină și îngrijirea nou-născutului, nașterea prematură și deficiențele sistemului sanitar românesc care nu are la acest moment capacitatea de a prelua toate cazurile de nou-născuti aflați în risc.

OBIECTIVE

  1. Implementarea unei caravane mobile dotate cu ecograf care să se deplaseze periodic în localitățile rurale defavorizate din judetele Teleorman, Ialomița, Ilfov, Giurgiu și Călărași, pentru a efectua controalele necesare pe perioada sarcinii, menite să identifice la timp eventualele riscuri de prematuritate.
  2. Efectuarea pe perioada a 7 luni a controalelor necesare pentru un număr de aproximativ 200 de femei din mediul rural ale caror sarcini au fost luate în evidență.
  3. Consilierea a 400 de femei însărcinate și mame tinere din mediul rural cu privire la îngrijirea în sarcină și a nou-născutului.

REZUMAT

Conform datelor Cetrului Național pentru Statistică și Informatică în Sănătatea Publică cu privire la mortalitatea infantilă la nivelul anului 2015, 1360 de nou-născuți au murit în România înainte de a împlini vârsta de 1 an. Din totalul acestora, doar în 129 din cazuri (9.5%) mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. În cazul a 285 mame (22%) au fost efectuate mai puțin de 4 controale, iar alte 358 femei (26.3%) nu au fost consultate niciodată de un medic pe perioada sarcinii. Deși studiul relevă că majoritatea deceselor au avut loc în spital, în lipsa monitorizării sarcinilor, maternitățile nu pot să modifice această situație decât în mică măsură. În plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au spraviețuit primului an de viață.

Aproximativ 18.000 de copii se nasc în România înainte de termen, unul la fiecare 30 de minute. Copiii născuți prematur sunt pacienți speciali, unde fiecare zi poate veni cu o complicație neurologică sau digestivă, pot fi afectate funcțiile motorii și neuromotorii. Cauzele pentru care femeile însărcinate nu ajung să beneficieze de un drept care le permite un serviciu gratuit țin de aspectele sociale care duc la mortalitate infantilă: lipsa de educație și informare, sărăcia, numărul mare de minore care devin mame (23% din copiii decedați anul trecut provin din mame minore, iar 1% din mame sub 14 ani).

De aceea, pentru a ținti în mod real o situație care tinde să se generalizeze, este nevoie ca serviciile medicale să fie accesibile fără a reduce calitatea actului medical. O dată cu deplasarea în mediul rural a unei caravane dotate cu toate echipamentele necesare în monitorizarea sarcinii și cu personal medical de specialitate, femeile care înregistrează sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar. În plus, depistarea din timp a eventualelor probleme va permite echipei de proiect să îndrume femeia la naștere către o maternitate de nivel III.