În stare de bine

Cultură’n Șură. Teatru implicat.

Proiect derulat de Asociația Cultură’n Șură

Asociația Cultură’n Șură reinventează șura ca spațiu de socializare și invită locuitorii a 6 sate din județele Argeș, Dâmbovița și Brăila la reprezentația spectacolului „Doctor fără voie” de Molière, în regia lui Victor Olăhuţ. Reprezentațiile se vor desfășura în mijocul comunităților, într-o gospodărie aleasă în fiecare sat. De asemenea, spectacolul “Baby Blues” ajunge la Sfântu Gheorghe, Piatra-Neamț, Râmnicu –Vâlcea, Galați, Ploiești și Târgoviște.

Durată: 4 luni

Aria de desfășurare: rural

Localități: Reprezentațiile spectacolului „Doctor fără voie”: Merișani, sat Vâlcelele, jud Argeș; Albeștii de Argeș, jud Argeș; Buzoești, sat Cornățel, jud Argeș; Unirea, Brăila; Mircea Vodă, Brăila; Produlești, Dâmbovița. Reprezentațiile spectacolului ”BabyBlues”: Covasna (Sf. Gheorghe), Neamț (Piatra-Neamț), Vâlcea (Râmnicu Vâlcea), Galați (Galați), Prahova (Ploiești) și Dâmbovița (Târgoviște).

Buget proiect: 116.184,00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2019

Domeniu: cultură

SCOP

Scopul proiectului este creșterea accesului și înlesnirea participării persoanelor din mediul rural şi urban la manifestări artistice de tip teatru, dar și crearea unui model de bună practică ce poate fi folosit și replicat ulterior de autoritățile locale în comunitățile lor. Această formă de manifestare culturală, prin teatru, este soluția optimă pentru accesul comunităților rurale la educație și divertisment prin cultură, dar şi la conştientizarea unor probleme cu care se confruntă femeile care nasc și își cresc copiii în diferite medii sociale, atingând un subiect sensibil despre care se vorbește prea puțin, depresia post-natală.

OBIECTIVE

  1. Derularea a 12 reprezentații de teatru cu intrare liberă în 12 comunități rurale şi urbane, cultura contribuind în mod esențial la creșterea calității vieții.
  2. Creșterea accesului la cultură prin manifestări de teatru cu intrarea gratuită pentru minim 1800 de locuitori din 12 comunități rurale şi urbane.
  3. Dezvoltarea capacității și interesului comunităților vizate pentru organizarea de evenimente culturale teatrale prin implicarea în organizarea spectacolelor a minim 10 persoane din fiecare sat vizat.
  4. Reinventarea șurii ca spațiu de socializare, ea fiind, în viața tradițională a satului, un spațiu de întâlnire pentru membrii comunității, la clăci, hore, devenită între timp spațiu de depozitare.
  5. Reducerea amprentei de carbon asupra mediului, prin achiziționarea de echipamente tehnice cu consum redus de energie.

REZUMAT

„Cultură’n Șura. Teatru implicat” continuă un proiect demarat în anul 2013, care își propune să înscrie comunitățile sătești într-un circuit teatral profesionist, facilitând, astfel, accesul sătenilor la produse culturale de calitate. Este evident că nevoile culturale ale comunității rurale din România sunt insuficient adresate, motiv pentru care existența acestui proiect este esențiala.

Echipa formată din profesioniști ai teatrului vor vizita 6 sate din 3 județe și vor prezenta, cu titlu gratuit, spectacolul „Doctor fără voie” de Molière, în regia lui Victor Olăhuţ. Sunt comunități în care proiectul nu a mai fost implementat anterior și care vor putea beneficia gratuit de manifestări inedite și unice în peisajul cultural local: spectacole de teatru de calitate susținute într-o șură dintr-o gospodărie de la ei din sat. Autoritățile locale, se vor implica în indentificarea gospodăriilor potrivite, în amenajarea spațiului de joc și în promovarea evenimentelor. De asemenea vor fi implicați voluntari din fiecare comunitate pentru implementarea unor activități din proiect și gazdele care oferă șura. Pentru copii vor fi organizate ateliere de către actorii profesionişti.

Spectacolul propus este o comedie alertă de moravuri și năravuri, un text clasic derivat din commedia dell’arte, al cărui subiect este valabil și astăzi: impostura. În ce măsura haina îl face pe om, sau, în cazul nostru, halatul pe medic? Abordează teme care macină societatea contemporană: corupția și impostura. Astfel spectatorii, chiar și cei neavizați, sunt direct interesați de povestea prezentată, regăsind în spectacol aspecte din viața lor curentă. Credem în râsul cu scop moralizator și în forța acestuia de a corecta comportamente. Spectacolul a fost desemnat ”Cel mai bun spectacol într-un spațiu neconvențional” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru ”Atelier” 2018.

In 6 oraşe din 6 judeţe se vor organiza reprezentaţii ale spectacolului BabyBlues” în regia lui Victor Olahuţ. Spectacolul are ca subiect experiența de a fi mamă, bucuriile și greutățile cu care se confruntă femeile care nasc și își cresc copiii în diferite medii sociale, atingând un subiect sensibil despre care se vorbește prea puțin, depresia post-natală. La nivel global depresia post-natală afectează 1 din 7 mame. Spectacolul este bazat pe povești reale și a rezultat în urma desfășurării în 2019 a unui proiect mai amplu, „Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru”,  în cadrul programului #înstaredebine.