În stare de bine

Basme Nerostite / spectacol de teatru în limbaj non-verbal

Proiect derulat de Asociația Beneva

Proiectul Basme Nerostite aduce în fața elevilor surzi și hipoacuzici un spectacol de teatru pe înțelesul lor, în care lumea basmelor este redată prin numeroase elemente non-verbale: dans, pantomimă, step, elemente de decor și costume butaforice susținute de conținut video special creat. 1000 de participanți vor deveni eroi ai basmelor românești în cadrul a 10 reprezentații.

Durată: 4 luni

Aria de desfășurare: național

Localități: București, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Focșani, Bivolarie (jud. Suceava)

Buget proiect: 161.600,00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2019

Domeniu: cultură

SCOP

Asociația Beneva doreste sa-i transforme în eroi pe copiii și pe tinerii speciali (surzi și hipoacuzici) și vulnerabili aducându-i față în față cu personaje fantastice printr-o redescoperire a basmelor românești în cadrul unei adaptări inedite. Mai mult, dintre aceștia, 200 vor participa și la cursuri de dezvoltare personală.

OBIECTIVE

  1. Informarea cadrelor didactice și a părinților asupra posibilității integrării copiilor în sociatate prin participarea la acte artistice.
  2. Conștientizarea dreptului la șanse egale în viața artistică și a formelor de exprimare artistică ca mijloc de dezvoltare personală.
  3. Promovarea basmului prin metode neconvenționale.
  4. Construirea unui spectacol de teatru special prin 10 reprezentații (5 în București și 5 țară).
  5. Dezvoltarea unui curs de inițiere în teatrul non-verbal, îndrumarea copiilor/ adolescenților către practicarea de activități motrice și artistice.
  6. Formarea de public nou, mixt.

REZUMAT

Proiectul Basme Nerostite s-a născut din dorința de a aduce în fața elevilor surzi și hipoacuzici un spectacol de teatru pe înțelesul lor, în care lumea basmelor este redată prin numeroase elemente non-verbale: dans, pantomimă, step, elemente de decor și costume butaforice susținute de conținut video special creat. Cât despre sunet, prin alegerea unor frecvențe potrivite, acesta îmbracă forma unor vibrații care completeaza și elevează povestea. 1000 de participanți vor deveni eroi ai basmelor românești în cadrul a 10 reprezentații.

Basme Nerostite este mai mult decât un proiect. Este un strigăt mut al unei categorii care trăiește într-un cerc restrâns. Barierele de limbaj, sistemul de învățământ, despărțirea de familie pentru majoritatea care își trăiesc copilaria în internat, fac ca surzii și hipoacuzicii să devină invizibili pentru societate. Dar ei sunt, în fapt, eroi. Eroi ai necunoașterii noastre, eroi ai lumilor lor secrete. Propunem un proiect complex, o întâlnire cu basmul și rădăcinile noastre. Uitat, păstrat, doar în amintirea unora dintre noi, umbrit de eroii din universul Marvel sau Disney, basmul românesc este un bun de patrimoniu care trebuie readus la viață.

Prin faptul că în basm se împletesc lumi, că situațiile se întrepătrund și se suprapun, el este deopotrivă cultural, educativ pentru toate categoriile de persoane. Construind spectacolul din scene emblematice, facând un mix între personajele lui Creangă, Ispirescu, Slavici, Filimon, Eftimiu și cele transmise prin folclorul oral, vom deschide fiecăruia dintre spectatori o ușă spre o lume magică. Făt-Frumos din lacrimă, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Prâslea cel voinic și merele de aur, Harap Alb, Greuceanu, Înșir’te mărgărite din care vom culege momente.

Dorim sa atragem atenția asupra celor fără auz, să le schimbăm percepția asupra activităților pe care le pot face, să-i transformăm din concetățenii noștri „invizibili și silențiosi” în prietenii noștri „vizibili și entuziaști”.