Ce e important în perioade ca aceasta e să nu uităm că suntem toți în aceeași barcă
#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.
Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.
Maria Comârlău
PR Teatru FiX
Cum este tranziția către „noul normal” post Covid-19? Ce schimbări au intervenit în organizație sau în relațiile ei cu alte organizații sau parteneri?
Tranziția este una destul de grea și de durată. Încercăm să ne adaptăm. Cel mai dificil e faptul că nu mai putem prevedea anumite rezultate în ceea ce privește proiectele, având în vedere că parametrii pe care obișnuiam să ne bazăm activitățile sunt în continuă schimbare. Și chiar dacă formula rămâne aceeași, faptul că datele problemei se schimbă constant ne pune în dificultatea de e estima relevanța anumitor lucruri pe care le facem. Ca tip de schimbări punctuale, având în vedere că specificul activităților noastre este unul socio-cultural, bazat pe întâlnirea cu oamenii, distanțarea socială ne dă puțin de furcă. Pentru că ne alimentăm energia de creație din forțele energetice ale oamenilor cu și pentru care lucrăm. Iar ecranul ne fură din energia aceea și ne sărăcește de emoția de care avem atât de multă nevoie. Oricât de comod ar fi (și poate și practic), să ai întâlniri de lucru de la distanță, emoțiile sunt mai ușor de ascuns după un ecran și atunci entuziasmul poate să scadă, iar vulnerabilitatea și asumarea – două variabile extrem de importante în meseria noastră – se reduc destul de mult.
Care sunt provocările cele mai mari pe care le aveți acum și cum le abordați?
Cele mai mari provocări derivă din procesul de tranziție despre care vorbeam. Ne e greu să luăm pulsul corect din spatele unui ecran, să captăm atenția oamenilor în marea de informații digitale, să ne adaptăm la un context digitalizat pentru o activitate al cărei specific e întâlnirea și interacțiunea directă cu ceilalți. Dat fiind faptul că regulile se schimbă în timpul jocului, ne adaptăm din mers. Nu putem decât să abordăm lucrurile cu răbdare, să le luăm așa cum vin și să le facem față la momentul în care ne întâlnim cu ele, fără să ne panicăm în avans. Ni se dezvoltă în perioada asta tipul de mental axat pe rezolvarea de probleme sau cum s-ar zice poate în limbajul corporatist, ne ajută mult să avem activat acel problem solving mindset.
Ce activități sau inițiative pregătiți pentru perioada următoare?
În perioada următoare avem două proiecte în desfășurare. Primul, School feat cool, este finațat prin programul #ÎnStareDeBine și e un proiect care se concentreză, în principal, pe bullying și efectele sale, sondând în același timp și alte problematici sociale, precum sărăcia și impactul ei asupra parcursului unui individ. Proiectul se desfășoară sub forma unui spectacol lectură, bazat pe un text al lui George Cocoș cu același nume, urmat de o prezentare pe baza subiectului făcută de psihologul Roxana Serghie și de discuții cu copiii din cinci centre de plasament din județul Iași. Atunci când am scris proiectul, niciunul din noi nu a prevăzut ce avea să urmeze, așa că varianta inițială presupunea întâlniri directe, față în față, cu copiii din centre. Ne-am fi dorit tare mult să îi cunoaștem personal, însă în noile condiții, ne vom întâlni cu cei mici online. E o provocare și pentru noi, fiind primul proiect pe care îl implementăm în felul ăsta, dar e și o oportunitate de a învăța să facem lucrurile în alt mod.Un al doilea proiect, cofinantat de AFCN, este o rezidență de creație coordonată de coregraful Andreea Novac, care chestioneaza ideea de transformare. Ce ni s-a părut interesant la acest proiect a fost conceptul, care a fost gândit înainte de pandemie, dar care s-a dovedit a fi atât de actual, numele proiectului fiind What we are today will change tomorrow.
Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, în următoarea perioadă, noi între noi, ca ONG-uri, sau noi cu alți actori din comunitate – mediul privat, sectorul public etc.?
Cred că devine din ce în ce mai clar pentru toată lumea că trecem printr-o etapă de profundă schimbare, caracterizată din păcate și prin nesiguranță. Stadiul incipient și foarte incert al pandemiei, neclaritatea în privința a ce funcționează și ce nu la contextul actual, faptul că se schimbă informațiile de la o zi la alta ne fac să fim destul de confuzi și în privința felului în care ne putem ajuta unii pe alții. Cred că onestitatea și împărtășirea de know-how și răbdarea sunt instrumente de care să facem uz în perioada asta. Asumarea e iarăși foarte importantă. Și decența. Cred că ce e important în perioade ca aceasta e să nu uităm că suntem toți în aceeași barcă. Cu toții ne dorim să supraviețuim și să trecem cât putem de bine peste săptămânile, lunile, anul sau anii aceștia, dar dacă reușim să ne păstrăm umanitatea și să nu ne lăsăm înghițiți de neliniști și de lupta pentru existență, o putem scoate la capăt mult mai puternici și mai pregătiți. Cred că aici am putea să ne ajutăm. Să ne sprijinim unii pe alții cu ce știm și ce putem să facem. Și să comunicăm. Să dăm share la informații și să fim aproape unii de alții și din spatele unui ecran, pentru că s-ar putea să descoperim că și ceilalți simt la fel ca noi.
Ce mesaj ai avea de transmis publicului În stare de bine?
Să încerce să sprijine zona de ONG și, implicit, proiectele oamenilor care încearcă din răsputeri să facă lucrurile un pic mai bune, în ciuda tuturor obstacolelor care tot apar. Și să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor, fără a-și pierde calmul și răbdarea. Am tot zis lucrul ăsta, dar o să-l mai spun o data: e o perioadă dificilă pentru toată lumea și încercăm cu toții să facem față cât putem noi de bine.
Teatru FiX este un teatru independent care susține și încurajează întâlnirea și expresia liberă a tinerilor creatori, într-un cadru profesional.