Changing Perspective – O abordare terapeutică prin artă participativă și expresie creativă
Proiect derulat de Asociația Teatru Experimental Senzorial
Proiectul derulează ateliere artistice de teatru, dans, muzică, arte vizuale și ceramică pentru 30 de copii vulnerabili din două centre de plasament din județul Timiș, pentru dezvoltarea expresivității și a potențialului creativ și creșterea nivelului de empatie și a încrederii pe care acești copii o au în ei înșiși.
Durată: 4 luni (noiembrie 2020 – martie 2021)
Aria de desfășurare: urban
Localități: Timișoara
Buget proiect: 75,201.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2020
Domeniu: cultură
Despre proiect
Timp de trei luni, 30 de copii vulnerabili din două centre de plasament din județul Timiș vor fi implicați în 34 de ateliere artistice de teatru, dans, muzică, arte vizuale și ceramică, menite să le dezvolte expresivitatea și creativitatea artistică, să le crească nivelul de empatie și inteligența emoțională, precum și capacitatea de autovalorificare și acceptare de sine. Atelierele vor fi desfășurate împreună cu psihologii centrelor și vor aplica principii și tehnici de art terapie și psihoterapie, precum și anumite tehnici și exerciții din domeniul teatrului senzorial.
Teatrul Senzorial Labirint (TSL) este o formă de teatru ce îmbină elemente de teatru imersiv, interactiv, concepută pentru efectul său psihoterapeutic prin teatru. În TSL, spectacolul nu se întâmplă pe o scenă, ci într-un spațiu mai mare, în care se creează o întreagă călătorie produsă dintr-o serie de momente artistice ce sunt parcurse de către fiecare spectator în mod individual, ca personaj principal al poveștii. Fiind o formă de teatru senzorial, la un moment dat spectatorul este legat la ochi, povestea din acel punct fiind transmisă nu prin metode tradiționale, ci prin orchestrarea tuturor simțurilor din jurul spectatorului, stimulându-i creativitatea și devenind o călătorie ce se trăiește în interiorul fiecărui spectator prin lentilele imaginației lui personale.
La sfârșitul tuturor atelierelor, echipa proiectului va prelucra toate cunoștințele și bunele practici legate de lucrul cu copiii provenind din medii vulnerabile într-un infografic ce va fi distribuit în format tipărit și digital lucrătorilor de tineret și altor centre de copii din țară.