Comunitățile din Câmpia Română (re)descoperă meșteșugurile
Proiect derulat de Asociația Moara de hârtie
Asociația Moara de hârtie va încuraja 1400 de elevi și 87 de profesori să (re)descopere meșteșugurile tradiționale, cum ar fi ţesutul la război, împletitul papurii, olăritul sau lucrul în lemn. Ei vor participa la șezători, vor avea ateliere de meșteșuguri și vor organiza expoziții în cel puțin 6 comunități rurale din județele Giurgiu, Olt și Teleorman.
Durată: 8 luni
Aria de desfășurare: rural
Localități: Comana, Gogoșari, Putineiu, Stănești (jud. Giurgiu); Fărcașele, Seaca (jud. Olt); Peretu, Țigănești, Vitănești (jud. Teleorman)
Buget proiect: 228.540,71 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1
Domeniu: cultură
SCOP
Scopul proiectului este implicarea comunităților rurale din Câmpia Română în păstrarea și transmiterea către generațiile viitoare a patrimoniului cultural reprezentat de meșteșugurile tradiționale. Parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității, meșteșugurile tradiționale pot fi transformate în vectori de dezvoltare a comunităților rurale cu ajutorul implicării comunității, în jurul unui pol de agregare recunoscut la nivel local – școala.
REZUMAT
Meșteșugurile tradiționale, ca parte a patrimoniului cultural imaterial, sunt în pericol de dispariție în societatea actuală, cu consecințe negative deosebite asupra identității românești în concertul european.Proiectul „Comunitățile din Câmpia Română (re)descoperă meșteșugurile” își propune implicarea comunităților rurale din Câmpia Română (9 localități din 3 județe dintre cele mai sărace din România) în păstrarea și transmiterea către generațiile viitoare a patrimoniului cultural reprezentat de meșteșugurile tradiționale. Vom realiza aceasta prin implicarea comunităților în identificarea și documentarea meșteșugurilor relevante pentru fiecare dintre ele. Astfel, meșteșugurile vor fi (re)descoperite prin participarea elevilor din ciclul primar și gimnazial la ateliere practice. Atelierele de meșteșuguri vor fi organizate atât în școală, cât și în Satul meșteșugurilor din Comana, unde participanții vor avea oportunitatea să cunoască și alte tipuri de meșteșuguri și să ia contact cu o comunitate implicată în promovarea meșteșugurilor tradiționale.Pentru o mai bună fixare a deprinderilor dobândite în cadrul atelierelor de promovare a patrimoniului cultural imaterial al comunităților, copiii și adulții se vor implica în cercuri de meșteșuguri, în cadrul cărora vor lucra mici obiecte meșteșugărești. Acestea vor fi expuse, alături de obiecte meșteșugărești vechi, inclusiv de patrimoniu, în expoziții organizate la nivelul fiecărei comunități.Prin proiect, cel puțin 1400 de elevi și cel puțin 87 de profesori vor participa la ateliere de meșteșuguri, selectate în baza a cel puțin 6 rapoarte comunitare realizate. Cel puțin 6 cercuri de meșteșuguri vor fi create, iar rezultatele lor vor fi vizibile în cel puțin 6 expoziții de meșteșuguri organizate la nivelul comunităților.