În stare de bine

Copii sănătoși pentru o comunitate sănătoasă!

Proiect derulat de SOS Satele Copiilor România

Durată: 4 luni

Aria de desfășurare: rural

Localități: Chirpar, Vurpar (jud. Sibiu), Hemeiuş, Gârleni, Racova (jud. Bacău), Buftea (jud. Ilfov), Bucureşti

Buget proiect: 134.400 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 3

Domeniu: viață sănătoasă

SCOP

Scopul proiectului este creşterea nivelului de conştientizare, pentru părinţi şi copii, cu privire la semnificaţia conceptului de stil de viaţă sănătos şi crearea premiselor pentru adoptarea unor comportamente adecvate.

REZUMAT

Educaţia pentru un stil de viaţă sănătos trebuie să înceapă din familie. Părinţii din zonele propuse în proiect nu au informaţii despre aceste subiecte şi, mai mult decât atât, nu au nici mijloacele educaţionale necesare, iar riscurile pe termen lung pot fi majore (obezitate sau malnutriţie, diabet, boli cronice care au impact major asupra dezvoltării copilului). În zonele rurale, unde asociația acţionează, situaţia este şi mai complicată. Astfel, din observațiile asociației, în comunităţile în care aceasta lucrează, copiii nu au o dietă echilibrată, nu iau micul dejun, consumă produse înalt procesate, sucuri acidulate cu mult zahăr, produse cu valoare nutritivă mică, iar la aceasta se adaugă consumul scăzut de fructe şi legume. Aceste constatări sunt confirmate şi de raportul naţional COSI 2017, precum şi de analizele de situaţie elaborate la nivelul fiecărui judeţ.


Proiectul propus va contribui la creşterea nivelului de conştientizare a părinţilor şi copiilor cu privire la semnificaţia conceptului de stil de viaţă sănătos şi la crearea premiselor pentru adoptarea unor comportamente adecvate prin intermediul implicării părinţilor şi copiilor (ateliere tematice: nutriţia copilului, igiena copilului, activitate fizică, odihnă şi consumul de substanţe interzise, activităţi comune, excursii motivaţionale, concursuri de desene având tematica viaţă sănătoasă).

De asemenea, proiectul pune accent pe creşterea nivelului de implicare a autorităţilor în promovarea unui stil de viaţă sănătos.