În stare de bine

Copilul din spatele autismului

Proiect derulat de Asociația Zbor de Fluturi

Prin intermediul proiectului Copilul din spatele autismului, Asociația Zbor de Fluturi va crea oportunitățile necesare de a îmbunătăți abilitățile de interacțiune socială ale copiiilor cu TSA participanți și de a crește calitatea relației dintre aceștia și părinții lor.

Durată: 7 luni (1 octombrie 2023 – 30 aprilie 2024)

Aria de desfășurare: urbană

Localități: Iași și localitățile limitrofe din județul Iași

Buget proiect: 279.200 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2023

Despre proiect

Autismul este o afecțiune despre care Asociația Zbor de Fluturi spune că vom auzi din ce în ce mai des. Statisticile internaționale recente estimează că 1 din 44 de copii au primit diagnosticul de autism în Statele Unite, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creștere continuă a numărului acestora. La nivelul județului Iași, conform datelor furnizate de către DGASPC, în perioada ianuarie – aprilie 2023 au fost înregistrate 49 de noi cazuri de TSA.
Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este caracterizată de prezența dificultăților în comunicare și în susținerea interacțiunilor sociale. Pe lângă accesul limitat la serviciile de terapie necesare, copiii cu TSA se confruntă cu oportunități reduse de activități incluzive, simt izolare socială și ajung să aibă o stare de sănătate psihică și emoținală deficitară.

Cu o experiență de peste 5 ani, Asociația Zbor de Fluturi oferă servicii de terapie și recuperare pentru 40 de copii cu autism din județul Iași. Prin intermediul proiectelor anterioare (printre care se numără și Labirintul relațiilor în lumea autismului, finanțat prin programul În Stare de Bine) și din experiența directă a Asociației Zbor de Fluturi în lucrul cu copiii cu autism și cu familiile acestora, au reieșit mai multe tipuri de provocări cu care se confruntă, în prezent, copiii cu TSA: relaționare tensionată între părinți și copiii lor cu TSA; nevoia mare de informare și înțelegere a autismului în rândul cadrelor didactice din învățământul de masă; o capacitate redusă a cadrelor didactice din învățământul de masă de a implementa stategii de integrare a elevilor cu TSA; stigmatizarea, discriminarea și izolarea socială.

Prin intermediul proiectului Copilul din spatele autismului, copiii tipici vor avea ocazia de a interacționa direct cu copii cu TSA, în cadrul atelierelor integrative, la cererea comunității Asociația Zbor de Fluturi va continua campania de conștientizare în școli și comunitate prin intermediul Labirintului senzorial și cadrele didactice din școlile partenere vor avea acces la un curs cu instrumente utile integrării copiilor cu TSA în școli și grădinițe. Un element inedit al proiectului este experimentul social final, prin care echipa Zbor de Fluturi își propune să creeze oportunitatea de a intra în mintea și trăirile unei mame a unui copil cu autism pentru a putea descoperi provocările nevăzute ale autismului.