În stare de bine

Cupa Națională de Boulder Climb Again

Proiect derulat de Asociația Club Sportiv Climb Again

Durată: 3 luni

Aria de desfășurare: rural

Localități: Cupa are loc la București, însă participanții, care sunt persoane cu deficienţe de vedere, provin din toată țara, de la şcolile speciale și din mediul rural

Buget proiect: 78.500 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 3

Domeniu: sport

SCOP

Proiectul își propune să atragă 50 de persoane cu deficienţe de vedere din toată ţara spre practicarea sportului și să promoveze sportul ca stil de viaţă sănătos în rândul a minim 2.000 de copii şi tineri cu dizabilităţi de vedere şi alte 50.000 de persoane din întreaga țară.

REZUMAT

Românii fac de patru ori mai puţin sport decât media europeană, ceea ce creşte riscul unor probleme grave de sănătate, precum bolile de inimă sau diabetul. Românii cu dizabilităţi fac şi mai puţin sport – sau cel mai probabil deloc, în lipsa studiilor în acest sens. Pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi sportul face însă mai mult decât să le îmbunătăţească sănătatea.

De 4 ani, Climb Again face terapie prin sport, însă majoritatea beneficiarilor sunt din Bucureşti (o mare parte dintre ei provin din zona rurală şi sunt instituţionalizaţi în Bucureşti). Prin intermediul Cupei Naționale de Boulder Climb Again, asociația își dorește să aducă laolaltă copii şi tineri cu deficienţe de vedere deja practicanţi (elevi ai celor două școli speciale din Bucureşti) şi să iniţieze și alți copii doritori, elevi ai celor cinci şcoli speciale din ţară (Cluj-Napoca, Arad, Buzău, Timişoara, Târgu Frumos), totul într-un context de incluziune socială în care sportivi fără dizabilităţi din toată ţara se vor întrece într-o competiţie „prietenoasă” de boulder. Concursul se va desfăşura pe paliere de dificultate (începători şi avansaţi), cu trasee comune, pe care le vor parcurge atât cei cu dizabilităţi, cât și cei fără, astfel încurajându-se suportul reciproc.

Evenimentul va include, de asemenea, speech-uri motivaţionale de la Claudiu Miu (preşedinte Climb Again), Răzvan Nedu (multiplu medaliat la Concursuri Internaţionale de Paraclimbing), şi ateliere de creaţie şi incluziune și va avea loc în luna decembrie 2018.