În stare de bine

Educația este cea mai bună contribuție și investiție pentru lumea satului

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

Mădălina Boțu dorește să îi încurajeze pe tinerii din rural să vadă dincolo de contextul lor social și să înțeleagă că educația este o șansă la o viață mai bună.

 Mădălina Boțu, manager de proiecte la Hai în sat

 

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Interacțiunea mea cu sectorul neguvernamental a început în timpul studenției. Eram studentă la Comunicare și Relații Publice însă simțeam că nu primesc tot ce aveam nevoie pentru dezvoltarea mea de la facultate. M-am înscris în Voluntari pentru Idei și Proiecte Cluj, un ONG studențesc, unde am învățat multe despre valorile mele și despre lucrurile care contează cu adevărat pentru mine. După ce am terminat facultatea și mi-am imaginat viața mea de „angajat” nu am stat mult pe gânduri până să decid că îmi doresc să continui să lucrez în ONG-uri. Și asta am făcut și fac de mai bine de un an. Aici, în domeniul neguvernamental, găsesc provocări constante și munca mea pare să aibă un sens mai profund. Și poate și mai important decât atât, simt că-mi folosesc energia și timpul pentru lucruri și inițiative care aduc valoare în lume și o schimbă în bine.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Educație, mai exact educația din mediul rural! Am crescut într-un sătuc și am văzut care e forța educației și cât de mult contează să fii  încurajat și îndrumat spre un viitor mai bun. Înțelegând contextul și dificultățile cu care tinerii din comunitățile rurale se confruntă zi de zi, mi-e greu să fiu indiferentă la cauza aceasta. Cred că încă nu se fac destul de multe pentru mediul rural și că educația e cea mai bună contribuție și investiție pentru lumea satului. Tocmai de asta, îmi direcționez energia spre a creea proiecte și pentru zona educațională. Iar la Hai în Sat deja pregătim câteva lucruri minunate!

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Simt că aș putea să fac mai multe pentru comunitatea în care trăiesc, însă nu am găsit încă formula potrivită. Îmi doresc ca la un moment dat să pot să construiesc eu un ONG care să adune la un loc toate lucrurile în care cred. Iar sfatul pentru oamenii care vor să se implice în comunitatea lor este să-și ia puțin timp în care să se gândească la ce e important pentru ei în lumea asta și ce ar vrea să schimbe sau să îmbunătățească. Următorul pas e să se înscrie într-un ONG care militează pentru lucrurile respective. Sau dacă nu există, de ce nu, să-l creeze.

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

Provocatoare și de-a dreptul frumoasă! Hai în Sat la Operă a însemnat mult pentru mine, tocmai pentru că mi-a oferit contextul în care să contribui direct la binele comunităților rurale. Uitându-mă înapoi la începutul proiectului, nu cred că realizam complet ce urmează. Am avut ocazia să merg prin sate și să interacționez cu oamenii locului, oameni cu o curiozitate și o deschidere neașteptate. Am cunoscut copii și tineri din sate dornici să ajute cu orice puteau. Mi-au rămas în minte și oamenii care fredonau piesele de operă cu drag sau oamenii care veneau după reprezentație să ne spună cu mulțumire că ei „nu au mai văzut așa ceva niciodată”. Și desigur, voluntarii, care după reprezentațiile de operă ne cereau să mai stăm puțin în mijlocul satelor, să le poată lua la pas și explora mai pe îndelete. Îmi amintesc de Andreea, una dintre voluntarele noastre micuțe din Suceagu, sprintenă și energică, plină de bucurie că face voluntariat pentru prima dată, uitându-se cu mirare la degetele pianistei care însoțea artiștii la reprezentație. Experiența #înstaredebine a fost un roller-coster emoțional însă mereu zilele se terminau cu multă mulțumire sufletească și cu gândul că a mai trecut o zi în care am reușit să contribuim la starea de bine a cuiva.

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

Cu o carte bună și un pahar de vin de cele mai multe ori sau adunând oameni acasă și stând la povești sau gătind împreună.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Ce-i drept, simt că de cele mai multe ori, viața de ONGist devine viața personală. Când găsești ceva în care crezi cu tărie și pui atât de mult din tine în ceea ce faci, e destul de dificil să mai  încerci să le separi. Tocmai de aceea, încerc să-i implic și pe cei apropiați în inițiativele mele de ONGist. Mi-a plăcut mult să-mi aduc prietenii la Hai în Sat la Operă ca voluntari sau ca participanți. Ne-am bucurat împreună de zilele însorite de dumunică și de liniștea specifică satului, care îți încarcă bateriile cât pentru toată săptămână.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

Încă mai practic voluntariatul de drag și uneori de dor, recunosc. O fac pentru că îmi iau multă energie pozitivă din asta și pentru oamenii săritori și faini pe care îi întâlnesc. În momentul de față nu am un ONG în care voluntariez în mod constant, însă învăț „trucuri” noi și experimentez ajutând la organizarea unor evenimente educaționale sau culturale sau chiar la festivaluri din Cluj.

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

O idee care e în lucru dar pe care încă nu am reușit să o implementăm la Hai în Sat este cea a unui proiect care militează chiar pentru cauza mea de suflet, educația în mediul rural.

Îmi doresc tare mult să ducem în școlile din sate oameni care deși provin din mediul rural și-au construit o carieră de excepție în domenii prestigioase în diferite domenii (artă, medicină, mediu de afaceri, activism social etc). Ce îmi doresc prin acest proiect este să-i încurajăm pe tinerii din rural să vadă dincolo de contextul lor social și să înțeleagă că educația este o șansă la o viață mai bună.

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

#inițiativă, #entuziasm, #(cu)drag

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Hai în Sat la Operă a fost derulat de Asociația Culturală Hai în Sat în perioada octombrie 2018 – februarie 2019.