Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluța
Proiect derulat de Asociația Merci Charity Boutique
Asociația Merci Charity Boutique merge cu cabinetul stomatologic mobil la copiii din comunitățile marginalizate din județul Tulcea și din București și le asigură în mod gratuit prevenţie şi tratament stomatologic. Mai mult, aceștia sunt monitorizați cu ajutorul cadrelor didactice, iar părinții sunt informați despre dreptul copilului la intervenții gratuite în cabinetele ce au contract cu CASTL/ CASMB.
Durată: 8 luni
Aria de desfășurare: rural
Localități: București, 8 sate din Județul Tulcea
Buget proiect: 234,533.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2019
Domeniu: viață sănătoasă
SCOP
Scopul proiectului este schimbarea atitudinilor şi a comportamentului referitor la igiena dentară a 960 de copii cu vârste între 4 și 14 ani din comunitățile marginalizate ale județului Tulcea si ale Municipiului București prin intervenții de profilaxie orală derulate în cabinetul stomatologic mobil deținut de asociație și prin derularea în 16 școli a unui curs de igienă orală și nutriție corectă realizat cu sprijinul medicilor dentiști, a studenților la stomatologie și a altor voluntari.
OBIECTIVE
- Îmbunătățirea sănătății orale a 480 de copii din Județul Tulcea prin intervenții de profilaxie orală în cabinetul stomatologic mobil timp de 4 luni.
- Îmbunătățirea sănătății orale a 960 de copii din Județul Tulcea și din Bucuresti prin derularea în 16 școli a unui curs de igienă orală și nutriție cu demonstrație și exersare a periajului timp de 8 luni.
- Informarea părinților despre drepturile copilului la intervenții gratuite în cabinetele ce au contract cu CASTL/ CASMB și oferirea datelor de contact ale cabinetelor din vecinătate.
REZUMAT
În România un copil din zece nu s-a spălat niciodată pe dinţi. Se estimează că 400 000 de copii nu au pus mâna pe o periuţă şi nu ştiu ce gust are pasta de dinţi.
30% din populație locuiește în comunități marginalizate și suferă de lipsuri severe, iar accesul la servicii de sănătate este dificil sau inexistent. Cu toate acestea, sistemul public de sănătate este centrat pe ”a trata” și nu pe ”a preveni”.
România este pe locul 9 în Europa la numărul de cazuri noi de cancere ale buzelor si ale cavității bucale. 75% dintre copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani au carii la dinții temporari și 39% la cei definitivi. La nivel național nu există nicio campanie publică de prevenție orală sau vreun proiect pentru înființarea de cabinete (școlare) dentare în rural.
Scopul proiectului este schimbarea atitudinilor şi a comportamentului referitor la igiena dentară a 960 de copii cu vârste între 4 și 14 ani din comunitățile marginalizate ale județului Tulcea si ale Municipiului București prin intervenții de profilaxie orală derulate în cabinetul stomatologic mobil deținut de asociație și prin derularea în 16 școli a unui curs de igienă orală și nutriție corectă realizat cu sprijinul medicilor dentiști, a studenților la stomatologie și a altor voluntari. Părinţii vor primi informaţii privind drepturile copiilor la intervenţii gratuite în cabinetele care au contract cu CASTL/CASMB şi date de contact ale unor astfel de cabinete din vecinătate.