Educație și prevenție pentru sănătatea orală a copiilor din medii defavorizate prin Zâna Merciluță – cabinet stomatologic mobil
Proiect derulat de Asociația Merci Charity Boutique
Durată: 4 luni
Aria de desfășurare: rural
Localități: Cerat, Urzicuța, Lipovu (jud. Dolj), Bucureşti
Buget proiect: 129.160 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 3
Domeniu: viață sănătoasă
SCOP
Scopul proiectului este schimbarea atitudinilor şi a comportamentului referitor la igiena dentară a 490 de copii cu vârste între 4-14 ani din 6 şcoli (3 din mediul rural: judeţul Dolj şi Prahova și 3 din Bucureşti, din cartiere cu populaţie defavorizată din sectoarele 5 şi 6), prin realizarea de acţiuni de educaţie şi prevenţie pentru sănătate orală, cu sprijinul cabinetului stomatologic mobil care aparţine asociaţiei şi a echipei de medici pedodonţi voluntari.
REZUMAT
În România un copil din zece nu s-a spălat niciodată pe dinţi. În total, sunt 400 000 de copii care nu au pus mâna pe o periuţă şi nu ştiu ce gust are pasta de dinţi, deşi 75% dintre copiii cu vârste între 6 şi 11 ani au carii la dinţii temporari şi 39% la dinţii definitivi.
Motivele pentru care copiii nu se spală pe dinţi variază: lipsa de educaţie a părinţilor care nu se spală pe dinţi şi nici nu încurajează copilul să o facă; părinţii nu îşi permit pasta şi periuţa pentru copii; copiii nu se spală cu regularitate pentru că nu ştiu cu ce frecvenţă trebuie să efectueze periajul dentar etc. De asemenea, situaţia accesului la servicii de medicină dentară în mediul rural este dramatică: în 9 din 10 sate nu există cabinete stomatologice.
Scopul proiectului constă în schimbarea atitudinilor şi a comportamentului referitor la igiena dentară a 490 de copii cu vârste între 4-14 ani, prin acţiuni care urmăresc:
- Schimbarea atitudinilor şi a comportamentului referitor la periajul dentar prin conştientizarea importanţei periajului dentar efectuat de 2 ori/zi și învăţarea tehnicii de realizare a unui periaj dentar corect şi practicarea constantă a acesteia;
- Prevenirea cariilor prin: periaj dentar profesional, fluorizare şi sigilări dentare („salvarea dinţilor sănătoşi”).
Experiment pilot: În fiecare zi de şcoală, după pauza de masă, sub supervizarea unui cadru didactic, fiecare copil se va spăla pe dinţi folosind pasta şi periuţa oferite gratuit fiecărui copil. Cadrul didactic va verifica dacă periajul este corect cu ajutorul pastei Plaque HD (zona neperiată se colorează) şi va înregistra evoluţia fiecărui copil într-o fişă de observaţie care va fi transmisă săptămânal echipei de proiect, timp de o lună. Echipa va monitoriza colectarea şi analiza rezultatelor. Se estimează că un număr de cel puțin 150 de copii (30%) din grup îşi va schimba comportamentul referitor la periajul dentar şi va dobândi obiceiul de a se spăla pe dinţi zilnic, chiar dacă în familie nu există membri care să aibă acest obicei.