În stare de bine

Puternici împreună, la Climb Again

Era ziua în care a nins pentru prima dată iarna aceasta, undeva pe la mijlocul lunii decembrie. La Climb Again, primul centru de terapie prin escaladă și sport pentru copiii nevăzători sau cu dizabilități din România, agitație mare. Peste 65 de copii și tineri participau la Festivalul „Climb Again – Puternici Împreună”, cel mai mare eveniment de incluziune prin escaladă organizat vreodată în România. Copii, părinți, profesori și instructori roiau prin spațiul generos al clubului și tot ce se simțea în aer era bucurie – bucuria unei zile de week-end în care cu toții erau învingători.

Cu sprijinul programului „În stare de bine”, Asociația Climb Again a organizat un festival de activități sportive: escaladă pe perete vertical, activități specifice unui parc de aventură și tiroliană, ateliere de creativitate, orientare şi terapie prin muzică, la toate acestea participând copii și tineri proveniți din șapte școli pentru deficienți de vedere din București și din țară. Participanții au fost împărțiți în echipe mixte (văzător – nevăzător), toți copiii experimentând cele trei circuite, sub supravegherea instructorilor din Lotul Național de Paraclimbing și a voluntarilor.

Echipați cu tricouri de concurs și jurizați atent de profesioniști, cei mici au participat la o adevărată competiție de curaj. Să escaladezi un perete de 3-4 metri e o provocare pentru oricine, cu atât mai mult pentru un puști cu deficiențe de vedere. Petru Rareș Munteanu, la 9 ani, s-a oprit pentru câteva minute pentru a-mi povesti despre experiența sa. Este un copil perfect conștient de rezonanța numelui lui și cu fiecare încercare pe peretele de escaladă era parcă mai aproape de prestanța marelui domnitor. La Climb Again se simțea ca acasă. Claudiu Miu, coordonatorul proiectului, se asigura că experiența cățăratului era una specială pentru cel mic. Petru mi-a făcut un mic tur și mi-a povestit cum parcul de aventură este „mascota sălii”, iar peretele negru de cățărat este destinat doar avansaților – celor care fac cățărare de 4-5 ani. În zilele bune, când se simte odihnit, și Petru se avântă pe acest traseu, iar dacă ar fi după el, ar veni zilnic la Climb Again.

Asociația a deschis acest spațiu din Șoseaua Berceni în anul 2018. Între două jurizări, am stat de vorbă cu instructorul Iulian Farcaș, unul dintre cei care au gândit și construit această sală. El mi-a povestit cum în decursul anilor au simțit deseori nevoia de a avea un spațiu propriu, destinat copiilor cu deficiențe de vedere. Înainte își desfășurau activitatea în săli închiriate, care deseori nu erau adaptate copiilor nevăzători. După 3 ani, Iulian și colegii lui au reușit. Au construit Climb Again așa cum și-au imaginat: un spațiu-școală în care cei mici să se simtă puternici și să își depășească limitele.

Din vizita mea la Climb Again am înțeles că limitele se pot depăși ușor, dacă ai un strop de încredere. Iulian mi-a povestit cum reușește tehnic un puști nevăzător să urce peretele de escaladă: de fiecare dată, alături de el se află un instructor sau un coleg tipic, care îi dă cățărătorului indicii de tipul „mâna dreapta la ora 14” sau „piciorul stâng la ora 8”. Pentru un neexperimentat, aceste indicii nu spun mare lucru, dar asistând la concurs sau la antrenament, poți vedea cum această echipă funcționează impecabil, spărgând orice barieră sau deficiență. Mai mult, l-am întrebat pe Iulian dacă există vreo diferență între copii tipici și cei nevăzători, iar răspunsul a fost neașteptat: „copii nevăzători sunt mai puternici și mult mai ambițioși”.

Dealtfel, rezultatele Climb Again se văd în viața acestor copii. Sunt multe povești incredibile, iar cea mai recentă vine din ultimul cantonament, organizat la Cheile Sohodol. Acolo, cel care a pregătit traseul și a montat manșele pentru cățărători a fost chiar un tânăr nevăzător.

Se spun multe povești în spațiul Climb Again. Majoritatea sunt despre bucurie și despre firescul lucrurilor. Aici nu există bariere sau încercări eșuate, ci doar niște copii care se distrează teribil, făcând ce le place cu adevărat. Și asta aduce starea de bine.

Evenimentul face parte din proiectul „Cupa Națională de boulder Climb Again” al Asociației Club Sportiv Climb Again și este finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.