În stare de bine

Mișcare și dezvoltare pentru copiii cu autism

Proiect derulat de Asociaţia Start pentru Autism

50 de copii cu nevoi speciale (autism, ADHD, sindrom Down și întârzieri de dezvoltare) din Argeș vor  beneficia de servicii teraputice pentru  evaluarea și dezvoltarea sănătății mintale, kinetoterapie și diverse activități sportive, inclusiv de o tabăra sportivă și educativă de 3 zile. Mai mult, 500 de copii și cadre didactice din grădinițe și școli beneficiază de informare cu privire la integrarea fără discriminare în școală și societate a copiilor cu nevoi speciale.

Durată: 5 luni

Aria de desfășurare: urban

Localități: Câmpulung Muscel, Rucăr, Lerești, Bughea de Sus, Bughea de Jos, Schitu-Golești, Stoenești, Dragoslavele, Mihăești (jud. Argeș)

Buget proiect: 223,450.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2019

Domeniu: sport

SCOP

Sprijinirea dezvoltării copiilor cu nevoi speciale din cadrul Centrului Start, atât din punct de vedere motric, sportiv, cât și al sănătății mintale, precum și susținerea comunității părinților.

OBIECTIVE

  1. Organizarea unei tabere sportive și educative de 3 zile pentru copiii cu nevoi speciale, alături de părinți sau însoțitori și echipa de psihologi, terapeuți și antrenori sportivi ai Centrului Start;
  2. Organizarea de evenimente de informare și educare în vederea unui stil de viață sănătos pentru copii cu nevoi speciale:
  3. Achiziționarea de teste ADOS pestru sănătate mintală în vederea evaluării sănătății mintale și dezvoltarea capacității unui diagnostic TSA;
  4. Oferirea de servicii teraputice pentru dezvoltarea sănătății mintale pentru minim 15 copii.
  5. Amanejarea unei Săli de Kinetoterapie pentru copiii cu nevoi speciale împreună cu servicii specializate de kinetoterapie în cadrul Centrului Start;
  6. Dezvoltarea impactului și a sustenabilității Asociației Start pentru autism și întărirea capacității organizaționale.

REZUMAT

Pentru copiii cu autism, sindrom down, ADHD și alte tulburări de dezvoltare din zona Câmpulung Muscel principalele provocări sunt legate de lipsa oportunităților de socializare, de implicare a acestora în activități de educație fizică și sănătate mintală. Grupul care va beneficia de acest proiect este format din copiii cu nevoi speciale și familiile acestora din zona Câmpulung Muscel. Centrul Start vine în împlinirea acestei nevoi cu misiunea clară de a schimba vieți. Pe lângă acestea, mulți părinți cu copii cu nevoi speciale din zona Câmpulung Muscel au dificultăți financiare în a-și ajuta copilul să se poată recupera cât mai rapid și conform standardelor.

Proiectul își propune pentru copii cu nevoi speciale din Centrul Start să resimtă o îmbunătățire semnificativă a calității vieții prin participarea la activități de kinetoterapie și educație fizică, precum și  progrese în următoarele arii: social, cognitiv, limbaj, motor și autoservire, joc social, inițiere în comunicare și înțelegerea regulilor sociale.

În plus, proiectul își propune ca peste 500 de copii și cadre didactice din comunitate să conștientizeze problema discriminării și să-și schimbe modul în care percep persoanele cu dizabilități. Totodată, prin implementarea proiectului,  Asociaţia Start pentru Autism își dezvoltă procese sustenabile de intervenție în rândul beneficiarilor.