Ne-am mobilizat pentru rezolvarea nevoilor urgente ale comunităților
#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.
Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.
Irina Călbăjos
Președinte Asociația pentru Promovarea Incluziunii Sociale – APIS
Cum s-a schimbat activitatea organizației în contextul pandemiei noului coronavirus? Care sunt provocările cu care vă confruntați sau cu care estimați că vă veți confrunta?
În contextul pandemiei lucrăm în continuare la firul ierbii, dar am constatat o reducere a activităților curente. De asemenea, demersurile pe care le implementăm sunt destinate conștientizării situației actuale.Cu privire la prioritățile Asociației pentru Promovarea Incluziunii Sociale – APIS, care înainte erau diminuarea numărului de cazuri de discriminare, promovarea integrării sociale, îmbunătățirea șanselor la educație pentru membrii comunității rome și reducerea nivelului absenteismului, putem afirma că există o metamorfoză vizibilă. Ne-am mobilizat pentru rezolvarea nevoilor urgente ale comunităților.
Care e impactul tuturor acestor provocări și situații la adresa beneficiarilor voștri?
Izolarea în comunitățile compacte este dificilă, spațiile de locuit fiind foarte mici și densitatea populației este mare. Distanța dintre case este inexistentă, iar situația din locuințe arată în felul următor: 5 copii, 2 părinți și 2 bunici într-o cameră de 25mp.
O altă nevoie pe care am sesizat-o este nevoia facilitării accesului la învățământ pentru copiii romi, oferindu-le materiale pentru învățământul offline – unde nu există acces la curent , iar celor care dispun de internet le vom oferi tablete pentru a diminua decalajul educațional.
Întregile familii din comunitate au resimțit efectele pandemiei, iar APIS vine în ajutorul lor cu pachete conținând bunuri de strictă necesitate.
Ați demarat inițiative noi în acest context, ne poți spune în ce constau și dacă au rezultatele scontate?
Deoarece lucrăm tot la firul ierbii, impactul observant de noi este diferit de cel prezentat în mass-media, fiind expuși direct la noile nevoi ale beneficiarilor. Deprivarea financiară este severă, situație care a dus adesea la lipsa fondurilor pentru medicamente și imposibilitatea respectării în totalitate a regulilor impuse prin legislație. Așa cum am menționat anterior, am demarat proiecte prin intermediul cărora oferim pachete membrilor comunităților în care activăm și oferim sprijin în procesul de educare a elevilor prin material online, ofline și sport tehnic.
Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, ca ONG-uri, în următoarea perioadă?
În această perioadă am colaborat îndeaproape cu DAS-urile, am reușit să ducem în toate comunitățile fișe de lucru pentru elevii care nu au avut oportunitatea de a intra la lecțiile online și am avut parte de sprijinul școlilor la care aceștia sunt înscriși.
Am apreciat solidaritatea de care au dat dovaadă ONG-urile – prin idei de activități, colaborări în funcție de profilul ONG-ului , oamenii din comunitate și autoritățile colaborând mai facil. Toată lumea cu care am interacționat era doritoare să ajute și ne dorim ca solidaritatea să rămână la fel și după pandemie.
O altă serie de demersuri sunt pregătite și sperăm să fie soluționate în viitorul apropiat.
Ce mesaj ai avea de transmis publicului În stare de bine?
Opinăm că am devenit mai responsabili, am învățat să ne evaluăm corect prioritățile, să ne respectăm, să fim solidari, și, nu în ultimul rând, am învățat că pandemia nu ține cont de mediul de proveniență.
Din toamnă ne propunem găsirea finanțărilor pentru programele educaționale pentru a sprijini în continuare copiii din comunități deoarece ne dorim stimularea lor în acest sens. În contextul continuării programelor online avem certitudinea că decalajul în învățământ dintre copiii romi și neromi va fi accentuat, fiind, astfel, nevoie de intervenția noastră pentru a umple aceste goluri.
Formata din mediatori şcolari romi şi asistenţi de învăţământ romi , Asociația pentru Promovarea Incluziunii Sociale – APIS sa născut ca un răspuns la problemele nerezolvate de către sistemul de învăţământ actual pentru copiii romi.