În stare de bine

Vom lansa o revistă dedicată adolescentelor, atât în format digital, cât și tipărit, în septembrie

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

Ioana Ciuhan

Președinte Asociația Iele-Sânziene

 

Cum este tranziția către „noul normal” post Covid-19? Ce schimbări au intervenit în organizație sau în relațiile ei cu alte organizații sau parteneri?

Ne este din ce în ce mai clar că lucrurile nu vor mai fi (prea curând sau poate niciodată) așa cum erau înainte, așa că încercăm și noi să ne adaptăm și să avem în permanență în vedere măsurile de prevenție. Organizația noastră e încă tânără –  abia în primele luni ale acestui an ne-am început activitatea și imediat au venit pandemia și starea de urgență. În perioada respectivă am susținut cum am putut comunitățile defavorizate și am promovat ONG-urile care mergeau pe teren și distribuiau alimente și produse de igienă acolo unde era nevoia cea mai mare. Când s-a încheiat starea de urgență, am regândit proiectele amânate pe fondul restricțiilor, așa încât să avem cât mai puțin contact cu beneficiarii.

Care sunt provocările cele mai mari pe care le aveți acum și cum le abordați?

Unul dintre proiectele noastre, care se desfășoară chiar acum prin intermediul programului În stare de bine, implică întâlniri cu beneficiarii, activități de grup, iar faptul că a trebuit să schimbăm cu totul acest mod de implementare ne-a dat puțin peste cap. Am primit multe sugestii să mutăm proiectele în online, însă nu e ceva fezabil pentru toate comunitățile, majoritatea grupurilor noastre țintă neavând acces la tehnologie. Așa că pur și simplu am scăzut numărul participanților la activități, am modificat bugetul ca să putem acoperi măști și dezinfectant pe toată durata proiectului și am renunțat la exercițiile de grup. Practic, am făcut ce trebuia ca să le putem oferi în continuare beneficiarilor noștri acces la informații și produse în ceea ce privește pubertatea, în siguranță, evitând riscurile. Însă, așteptăm cu nerăbdare vaccinul care să ne permită să facem activități mai complexe – cu aceeași grijă pentru igienă pe care am dobândit-o în această perioadă.

Ce activități sau inițiative pregătiți pentru perioada următoare?

În luna septembrie vom lansa o revistă dedicată adolescentelor, atât în format digital, cât și tipărit (sperăm să reușim să tipărim cât mai multe exemplare pe care să le distribuim și în comunități rurale). Colectivul de redacție e alcătuit chiar din 46 de adolescente, coordonate de noi, care contribuie cu text, fotografie și ilustrație pe subiecte diverse și foarte importante pentru acea vârstă, de la educație și carieră, până la sexualitate și îngrijirea corpului.  Ideea revistei a apărut ca un răspuns la nevoia adolescentelor de a se informa cu privire la diverse subiecte despre care cel mai adesea nu se discută nici în familie (în cazul în care o au), nici la școală. Adolescența e perioada în care fetele trec prin cele mai multe schimbări și au nevoie să găsească sfaturi, sugestii și răspunsuri corecte la întrebările lor, într-un mod ușor și uneori în intimitatea lor.

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, în următoarea perioadă, noi între noi, ca ONG-uri, sau noi cu alți actori din comunitate – mediul privat, sectorul public etc.?

Cu siguranță perioada asta ne-a demonstrat cât de importantă e colaborarea și sprijinul comunității. În primul rând, ne ajutăm între noi (mai mult decât pare, poate) dacă respectăm măsurile de prevenție. E ceva mic, dar cred că e foarte important. Apoi, cred că în fiecare sector (ONG, privat, public) sunt grupuri specializate pe ceva anume, formându-se astfel o rețea. Putem apela la un anumit grup care are activități diferite, atunci când avem nevoie de ceva din acel domeniu, și la un anumit grup cu activități asemănătoare atunci când vrem să facem schimb de idei, și de ce nu, de resurse, pentru ca toți să ne continuăm proiectele. Dialogul este cel mai important în perioada aceasta, unul sincer, în care recunoaștem nevoile noastre și ale celorlalți, în care suntem dispuși să primim și să oferim ajutor.

Ce mesaj ai avea de transmis publicului În stare de bine?

Purtați mască, spălați-vă pe mâini și implicați-vă în societatea civilă, ca voluntari, ca donatori, oricum aveți posibilitatea. Contează.

Ne puteți urmări proiectele pe ielesanziene.org.

 

Asociația Iele-Sânziene este un ONG tânăr (înființat în 2020) cu scopul de a crea o comunitate alcătuită din femei, pentru femei. ”Un fel de Fight Club, varianta feminină, în care se discută cu voce tare despre subiecte considerate sensibile sau rușinoase, se distribuie conținut menit să informeze, educe și inspire, se promovează produse și servicii etice și utile, se lucrează împreună la soluții pentru a sprijini cât mai multe femei, acoperind o zonă largă de nevoi.”