În stare de bine

Sword Nation lucrează în mod direct cu copii, prin facilitarea intrării lor în lumea sportului de performanță

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

 

Mihai Cucu-Dumitrescu

Președinte Sword Nation

 

Cum este tranziția către „noul normal” post Covid-19? Ce schimbări au intervenit în organizație sau în relațiile ei cu alte organizații sau parteneri?

Principala lecție învățată în ultimele luni este că, în perioade marcate de greutăți, legăturile între oameni, organizații și parteneri devin mai puternice, atunci când toți cred în scopul comun al activităților desfășurate. Sword Nation lucrează în mod direct cu copii, prin facilitarea intrării lor în lumea sportului de performanță; deși în ultimele luni am fost nevoiți să așteptăm îmbunătățirea situației generale, am folosit această perioadă pentru a dezvolta relațiile cu partenerii, furnizorii și familiile copiilor cu care lucrăm. Am avut timp să concepem noi proiecte, să dezvoltăm noi metode de lucru cu copiii, să interacționam virtual cu organizații mai experimentate în domeniu din alte tări, chiar să ne și mărim echipa! Pot spune, cu certitudine, că a fost una dintre perioadele care au dus la cea mai importantă dezvoltare a organizației, de la înființarea sa din 2019. Dezvoltarea a avut loc pe planuri multiple, culminând cu începerea proiectului Sword Nation – Chitila, proiect derulat de Sword Nation și finanțat prin programul În stare de bine susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.Tranziția către “noul normal” post COVID-19 este cu siguranță o perioadă dificilă și marcată de responsabilizare. Responsabilizare a tuturor – a noastră indviduală, a noastră ca organizații, a noastră ca membrii ai comunităților din care facem parte. Noi suntem foarte optimiști și încrezători că efortul colectiv depus va conduce spre apariția unui nou model de funcționare mai eficient și mai adaptat la noua realitate.

Care sunt provocările cele mai mari pe care le aveți acum și cum le abordați?

Activitățile Sword Nation se bazează în totalitate pe interacțiunea socială dintre participanți, așa că principala provocare a ultimelor luni a fost conceperea unor planuri de antrenamente și activități care să ne poată permite să ne întâlnim pentru a practica sport, în condiții de maximă siguranță. Având în vedere că scrima, care este principalul nostru obiect de activitate din proiectul derulat în prezent, este prin definiție un sport practicat în interior, am modificat natura antrenamentelor și ne-am îndreptat spre jocuri și activități efectuate în exterior, în vederea pregătirii copiilor pentru atunci când vom putea reîncepe activitatea normală, în sala de scrimă.

De asemenea, având în vedere vârsta foarte fragedă a participanților, toate măsurile de protecție împotriva Sars-Cov-2 trebuie comunicate pe două planuri de întelegere – cel al parinților și cel al copiilor. Copiilor le este ușor să uite de măsurile de distanțare sociala din timpul activităților, însă împreună cu părinții, care au răspuns foarte bine la îndemnurile noastre și folosesc produsele igienizante pe care le-am pus la dispoziție, reușim să le amintim mereu de importanța respectării măsurilor de protecție.

Ce activități sau inițiative pregătiți pentru perioada următoare?

Cea de-a doua jumătate a anului va reprezenta pentru Sword Nation o mărire a numarului de proiecte dezvoltate și o extindere a orizonturilor de impact pe care le vom avea în următorii ani. Fiind o organizație foarte tânără, creșterea noastră este rapidă, așa că ne propunem să gestionăm dezvoltarea organizațională cu prudență și responsabilitate. Între lunile iulie și septembrie 2020 vom bune bazele următoarelor două proiecte Sword Nation, care vor oferi o extindere a acoperirii teritoriale a activității noastre și o scalare a efortului nostru de a oferi șanse copiilor cu vârste de până la 10 ani să practice un sport de înaltă performanță, în cadrului unor cluburi sportive cu prestigiu si rezultate, din România.De asemenea, vom continua să asigurăm cele mai bune condiții pentru desfășurarea și continuitatea proiectului Sword Nation – Chitila și să folosim următoarea perioadă pentru a consolida relațiile cu actuali și potențiali parteneri, susținatori și beneficiari ai tuturor proiectelor deja demarate de către organizație.

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, în următoarea perioadă, noi între noi, ca ONG-uri, sau noi cu alți actori din comunitate – mediul privat, sectorul public etc.?

La Sword Nation, credem cu tărie în importanța creării unei legături directe cu reprezentanții comunităților de beneficiari, cu partenerii și cu sponsorii, iar experiența ultimelor luni ne-a învățat că mediul online poate reprezenta o foarte bună metodă de a facilita comunicarea cu și între ei, care în offline se poate dovedi complicată. Deși poate suna paradoxal, având în vedere natura foarte practică a muncii noastre, cred că prin intermediul platformelor de comunicare online, relațiile dintre actorii implicați în diferite comunități și proiecte s-au îmbunătățit și vor continua să se îmbunătățească. Vom putea astfel, împreună, să amplificăm sentimentul de solidaritate și apartanență la o cauză comună deja existent, printr-o mai bună comunicare.

Ce mesaj ai avea de transmis publicului În stare de bine?

Ultimele luni, deși foarte dificile pe multe planuri, au reprezentat o demonstație, unică în istoria recentă, a solidarității membrilor comunităților mici, medii și mari. Prin exercițiul de responsabilitate colectivă pe care l-am făcut în ultimele luni și prin ideile inovative pe care am fost nevoiți cu toții să le dezvoltăm, am demonstrat că sectorul ONG poate reprezenta un punct de sprijin pentru o dezvoltare durabilă si susținută în România. Noi simțim că facem parte din această mișcare amplă de inovare, împreună cu întreg publicul Știri.ong, și ne bucurăm să ne aflăm printre voi toți!

Vă invităm să ne urmăriți activitatea pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

 

Sword Nation este o organizație implicată în proiecte de inclziune socială prin intermediul sportului de performanță, complementar cu alte activități de educație non-formală.