În stare de bine

Ne gândim la o variantă de spectacol online

#ONGprezent! vorbește despre provocările cu care ONG-urile din România se confruntă în această perioadă. Despre soluțiile și inițiativele pe care le-au pornit pentru a trece cu bine de ea, atât pentru angajații și voluntarii lor, cât mai ales pentru benefiarii pentru care lucrează.

Facem o serie de interviuri cu organizații mari și mici, din toate domeniile de activitate, de la oraș sau din mediul rural, de peste tot din țară. Vrem să ne ținem la curent și să ne inspirăm unii pe alții, să ne sprijinim și să ne unim forțele, dacă e nevoie. Să fim prezenți, atenți, să avem grijă și să contribuim cu cât putem la eforturile pe care le fac autoritățile publice, mediul privat, mediul academic și mass media în aceste zile.

Carmen Lopăzan

Președinte Asociația Littleimpro

Cum este tranziția către „noul normal” post Covid-19? Ce schimbări au intervenit în organizație sau în relațiile ei cu alte organizații sau parteneri?

Organizația noastră, Asociația Littleimpro, are activități de tipul spectacol sau atelier, activități care practic au fost imposibil de realizat în această perioadă. Partenerii noștri constanți sunt Organizația Umanitară Concordia și Ajungem Mari, iar accesul în centrele lor a fost strict interzis, deci nu ne-am putut desfășura activitatea. Am primit o ofertă de a organiza cursuri online pentru adulți (cursuri de dezvoltare personală) și, deși am fost reticenți la început, dată fiind natura improvizației care se bazează pe spontaneitate , am acceptat-o. Rezultatul a fost chiar neașteptat de bun, chiar dacă ecranul laptopului diminuează interacțiunea umană.

Care sunt provocările cele mai mari pe care le aveți acum și cum le abordați?

Acum ne gândim la o variantă în care să putem juca. Nu au apărut reglementări clare cu privire la modul în care se vor desfășura activitățile artistice așa că suntem în standby. Ne gândim la o variantă de spectacol online, dar, așa cum spuneam și mai sus, spontaneitatea și relația directă cu publicul sunt mult diminuate, ceea ce duce la scăderea calității actului artistic. Cel mai probabil, vom reveni pe scenă din toamnă. Detalii despre activitățile noastre găsiți pe pagina de Facebook, pe pagina de Instagram sau pe site.

Ce activități sau inițiative pregătiți pentru perioada următoare?

În prezent suntem implicați în proiectul ,,Școala de fete”, un proiect de intervenție culturală și educație non-formală derulat de Littleimpro în parteneriat cu Organizația Umanitară CONCORDIA, finanțat prin programul ,,In stare de bine”, susținut de Kaufland Romania și implementat de ,,Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile”.
Detalii: https://littleimpro.ro/scoala-de-fete-interventie-cultural…/

Cum consideri că ne putem sprijini reciproc, în următoarea perioadă, noi între noi, ca ONG-uri, sau noi cu alți actori din comunitate – mediul privat, sectorul public etc.?

Noi suntem un ONG relativ tânăr, fără experiență. Ne-am înființat în noiembrie 2019, iar experiența noastră cu asemenea situații este practic inexistentă. Participăm la webinarii, încercăm să aflăm ce se poate face, cum ne putem asocia cu alții și suntem deschiși asocierilor cu ONG-uri cu mai multă experiență.

Ce mesaj ai avea de transmis publicului Știri.ong?

Această perioadă va trece și atunci când activitățile se vor relua într-un ritm normal va trebui să fim gata să acționăm. Noi nu stăm degeaba, punem pe hârtie proiecte, ne gândim la ce-am putea face în viitor, ne reconfigurăm/calibrăm pentru a face față situației. Nimeni nu știe cum va arăta lumea, ce se va întâmpla sau dacă se va reveni la ,,normalul” cu care eram obișnuiți. Va trebui să ne adaptăm noilor condiții, iar pentru asta e nevoie de flexibilitate mentală. Așa că nu stăm și așteptăm să treacă povestea asta, ci facem brainstorming, scriem, ne mai contrăm, ne mai și antrenăm, astfel încât să fim gata atunci când va fi nevoie.

 

Asociația Littleimpro este prima trupa de teatru de improvizație pentru copii din România.