În stare de bine

Oamenii trebuie să înțeleagă că sunt o forță împreună

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

Alin Vaida este de părere că mediul cultural e unul aparte, în care îți faci mulți prieteni în domeniu și fiecare bere băută cu cineva, nu e doar o bere; de multe ori, la mesele acestea se nasc proiecte mari.

Alin Vaida, director executiv FAPTE

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Lucrez în evenimente de 13 ani deja, iar de cca. 8 ani am descoperit sectorul cultural. Mi-am dat seama ce putere de comunicare și de influență poate avea un eveniment, dar în același timp și ce responsabilitate ai, când îți asumi să distribui un mesaj unui număr mare de oameni. De aceea încerc întotdeauna să lucrez doar în proiecte care îmi plac, în care cred și care aduc beneficii comunității.

Primul proiect cultural în care am activat vreodată a fost un festival care avea ca misiune incluziunea persoanelor cu dizabilități în comunitate. A fost un proiect mic, dar vedeam cu ochii mei ce efect are asupra oamenilor care participă. Apoi a urmat Jazz in the Park, căruia m-am dedicat în totalitate.

Așadar, nu știu dacă mi-am propus sau nu să lucrez în sectorul neguvernamental. Ce știu este că de când mi-am ales serios direcția în viață, ea a fost îndreptată spre cultură și am făcut tot ce mi-a stat în putință ca să mă țin implicat în acest domeniu.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Cauza în care eu cred cel mai tare este că oamenii trebuie să înțeleagă că sunt o forță împreună. Dacă fiecare in noi își aduce contribuția fie ea cât de mică la binele comun, putem muta munții împreună. E un mesaj care se regăsește în marea majoritate a proiectelor în care sunt implicat. Suntem mult mai puternici decât credem. Și dacă unele ONG-uri  aleg să reprezinte direct cauze și să-i convingă pe oameni să se implice, mesajul ONG-ului pe care eu îl reprezint este mai generic; el stimulează implicarea, nu neapărat o cauză anume.

De asemenea, îmi doresc foarte mult normalitate pentru fiecare. Nu am nicio problemă ca unii să aibă mai mult decât alții, dacă asta își doresc, dar mi-ar plăcea ca toată lumea să-și poată crea ușor un nivel de trai de bun simț.

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Sigur că mă implic. La nivel profesional, îmi place să ajut pe toată lumea care îmi cere ajutorul. Se întâmplă mult în partea de evenimente. La nivel de micro-comunitate, sunt activ până și la bloc. Am făcut acolo o băncuță, că nu aveam. Cred mult în ideea bunului comun și în ideea de a ne crea ceva împreună, de care să ne bucurăm împreună.

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

Pentru noi (vorbesc acum în numele echipei Fapte), a fost o experiență foarte bună. Noi avem o mentalitate puternică și un motto intern „we do whatever it takes” (în limita eticii, desigur) fiindcă credem mult în proiectele noastre și suntem dispuși să mergem departe pentru a le vedea realizate. Programul #înstaredebine ne-a făcut viața foarte ușoară. A fost printre cele mai simple programe de finanțare la care am luat parte. Am simțit că dacă ne facem treaba exact cum ne imaginăm, totul va fi bine. Asta a contat mult.

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

Îmi place foarte mult să ascult muzică. Pare ceva banal, pentru că toată lumea ascultă muzică. Dar eu aloc mult timp pentru asta, în care nu fac altceva. Studiez albume, genuri, caut proiecte noi, mă fascinează tare. În rest, sunt pasionat de motociclete. Urmează și permisul.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Nu m-am gândit niciodată la asta, până acum. Cred că OK. Încerc să-mi țin aproape zilnic cât de puțin timp și pentru mine. Nu e bine să fii obosit tot timpul. Dar mediul cultural e unul aparte. Îți faci mulți prieteni în domeniu și fiecare bere băută cu cineva, nu e doar o bere. De multe ori, la mesele ăstea se nasc proiecte mari.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

Nu cred că mai practic, așa cum o făceam mai demult. Mai degrabă creez acum ocazii pentru ca alții să-l practice. În schimb, îmi place să ajut pe oricine are nevoie, dacă mă pricep la ce mi se cere și timpul îmi permite.

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

Hehe.  Nu știu dacă să spun.

Eu nu cred în idei geniale. Cred în idei bune, care pot fi transformate în proiecte geniale sau din contră. Idei bune am avut multe, pe unele le regret și de unele sunt foarte mândru că au prins viață.

Mai sunt niște idei pe rol, una pentru animale abandonate și una pentru muzica clasică. Dar nu zic mai mult. Le văd însă ca pe ceva ce poate avea mult succes și trag tare, alături de colegi și alți prieteni să le văd prinzând viață.

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

#UnVisător, #loial, #determinat.

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Classic Unlimited 2018 a fost derulat de Asociația FAPTE în perioada iulie 2018 – februarie 2019.