În stare de bine

Perimetru de solidaritate – proiect pilot

Proiect derulat de Asociația Ad-Hoc

Prin intermediul proiectului Perimetru de solidaritate – proiect pilot, Asociația Ad Hoc va sprijini 20 de persoane fără adăpost din București prin amplasarea în sectorul 2 a unor spații de depozitare organizate ca dulapuri (20 de lockere), astfel încât aceștia să își poată păstra lucrurile personale în condiții de siguranță. În plus, cel puțin 100 de persoane fără adăpost vor beneficia de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte colectate în cadrul proiectului din cadrul comunității.

Durată: 7 luni (1 septembrie 2022 – 31 martie 2023)

Aria de desfășurare: națională

Localități: București

Buget proiect: 249,998.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2022

Despre proiect

Potrivit celor mai recente statistici, în București trăiesc peste 5000 de persoane fără adăpost,

care pot fi găsite pe stradă, în gări, în imobile abandonate, în scări de bloc, în clădiri aflate în construcţie, în maşini abandonate sau canale. Lipsa unui domiciliu, a actelor de identitate, a unui serviciu, a asigurării de sănătate sunt probleme cu care persoanele fără adăpost se confruntă de multe ori simultan. În afara adăposturilor, serviciile de asistență pentru persoane fără adăpost sunt limitate la serviciile oferite de câteva ONGuri.

Pe perioada sezonului rece, personale fără adăpost sunt foarte expuse frigului, iar din cauza lipsei unei vestimentații adecvate pentru iarnă, prezintă un risc foarte mare de îmbolnăvire, fiind în general persoane cu o stare de sănătate precară și cu o imunitate scăzută. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Medicină Legală, în București decedează lunar aproximativ 30 de oameni ai străzii.

Proiectul Perimetru de solidaritate – proiect pilot își propune să antreneze resursele DGASPC și ADP Sector 2 pentru ameliorarea situației de risc și a calității vieții persoanelor fără adăpost din București, prin colectarea de haine și punerea la dispoziție a unor spații de depozitare a lucrurilor personale (lockere). În următoarele 7 luni, echipa Asociației Ad Hoc, formată din arhitecți, va amenaja un spațiu abandonat dintr-o locație centrală a capitalei care va deveni un punct fix pentru DGASPC și Ambulanța Socială Sector 2, de furnizare a unor servicii sociale complementare celor de supraviețuire.

Pe perioada proiectului, 20 de persoane fără adăpost vor primi acces la 20 de dulapuri (lockere) amplasate în sectorul 2, disponibile 24/7 și aflate în gestiune și cel puțin 100 vor beneficia de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte colectate în cadrul proiectului din cadrul comunității.