În stare de bine

ShowerVan – facilități de igienă și stare de bine

Proiect derulat de Asociația Carusel

Asociația Carusel pune ShowerVan la dispoziția persoanelor fără adăpost din București – o unitate mobilă unde acestea își pot spăla hainele, pot primi materiale de igienă intimă și informații cu privire la o viață sănătoasă. ShowerVan va ajunge în cel puțin 3 zone diferite din București și va fi disponibilă timp de 7 luni.

Durată: 8 luni

Aria de desfășurare: urban

Localități: București

Buget proiect: 235.000,00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 1/2019

Domeniu: viață sănătoasă

SCOP

Scopul principal al proiectului este acela de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor fără adăpost care locuiesc în condiții improprii, din București, prin creșterea accesului la facilități de spălare și uscare a hainelor și informații cu privire la menținerea unei stări bune de sănătate.

OBIECTIVE

  1. Actualizarea unei unități mobile sanitare (duș mobil) prin dotarea cu o mașină de spălat și un uscător haine.
  2. Înlesnirea accesului la servicii, facilități și materiale de menținere a igienei personale pentru 850 persoane fără adăpost sau care locuiesc în spații inadecvate din București.
  3. Întărirea capacității organizaționale privind managementul voluntarilor și gestionarea fluxului de donații în natură, în special haine și încălțăminte.

REZUMAT

Fie că mergi pe stradă, în tramvai, autobuz sau doar până la magazin, te simți mai bine când știi că ești curat, când simți că ai făcut un duș și/ sau ai haine curate. Altfel, lipsa igienei corporale te face să te simți nedemn. Asta se întâmplă cu persoanele fără adăpost care, în lipsa facilităților de efectuare a igienei, se confrunta cu marginalizare și excludere socială din partea populației generale, nemulțumită de faptul că aceștia folosesc aceleași spații publice.

Prin intermediul proiectului ShowerVan – facilități de igienă și stare de bine, Asociația Carusel își propune să aducă persoanele fără adăpost cu un pas mai aproape de demnitate și să le ofere un loc în care să-și poată spăla hainele, primi materiale de igienă intimă și informații cu privire la o viață sănătoasă. Unitatea mobilă va ajunge în cel puțin 3 zone diferite din București oferind posibilitatea spălării hainelor pentru 350 de persoane (beneficiari unici care vor accesa serviciile proiectului) și oferind materiale de igienă și servicii de informare pentru 500 persoane.

Proiectul face parte din cadrul unui program mai amplu al organizației, care va oferi și posibilitatea efectuării igienei corporale (duș) pentru aceste persoane. Credem că recăpătarea autonomiei individuale și (re)integrarea socială trebuie să înceapă cu recăpătarea demnității, iar posibilitatea de a se spăla și a avea haine curate este un prim pas către accesul persoanelor fără adăpost la piața muncii, spații și servicii publice etc.

Inițiativa este derulată de Asociația Carusel și susținută de ING Bank România și Kaufland România.