În stare de bine

Teatru accesibil tuturor

Proiect derulat de Asociația Solidart

Proiectul facilitează accesul la cultură pentru persoanele cu dizabilități, prin realizarea unei piese de teatru accesibilizate pentru persoane nevăzătoare și prin crearea și promovarea unui ghid de accesibilizare a unui spectacol pentru persoanele cu nevoi speciale.

Durată: 4 luni (noiembrie 2020 – martie 2021)

Aria de desfășurare: urban

Localități: Timișoara

Buget proiect: 109,463.28 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2020

Domeniu: cultură

Despre proiect 

Prin intermediul proiectului „Teatru accesibil tuturor”, Asociația Solidart împreună cu Asociatia Ceva de Spus (CDS) vor accesibiliza un spectacol de teatru ce va purta semnătura regizoarei Ana Maria Ursu, punând accent pe adaptarea producției pentru persoane cu dizabilități vizuale. În dezvoltarea proiectului, cele două organizații partenere vor colabora cu o echipă locală de artiști cu experiență în domeniu, alături de un consilier persoană nevăzătoare.

Dintre cele 8 reprezentații ale spectacolului prevăzute în proiect, o reprezentație va fi dedicată elevilor de la Liceul Special Iris din Timișoara, iar una se va juca cu toți spectatorii legați la ochi. Spectacolele vor fi urmate de discuții cu publicul, pentru a aduce o mai mare vizibilitate problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și modalitățile prin care putem contribui cu toții la ameliorarea acestora.

Totodată, spectacolul va fi înregistrat radiofonic și distribuit online gratuit pentru ca alte persoane cu dizabilități să aibă acces, iar la finalul proiectului se va realiza și promova un ghid privind accesibilizarea unui spectacol de teatru pentru persoane cu dizabilități, pentru ca această practică să devină, în timp, una uzuală, nu doar ocazională, sau mai degrabă excepțională, cum este în prezent.