Tratamente la domiciliul copiilor cu boli grave din Dobrogea. Prima rețea de asistență integrată și suport de proximitate pe termen lung pentru copiii bolnavi de cancer
Proiect derulat de Asociația Dăruiește Aripi
Proiectul își propune să creeze pentru prima dată în România un continuum de servicii dedicate pentru a acoperi în mod integrat și pe termen lung nevoile specifice ale copiilor și adolescenților diagnosticați cu cancer și alte boli cronice grave, acasă și în comunitate, nu doar în spital.
Durată: 5 ½ luni (octombrie 2020 – martie 2021)
Aria de desfășurare: rural
Localități: Constanța, Mangalia, Năvodari, Medgidia, Tulcea, Agigea, Castelu, Cernavodă, Chirnogeni, Cobadin, Cogealac, Comana, Cumpăna, Dorobanțu, Eforie, Hârșova, Limanu, Ovidiu, Techirghiol, Săcele, Babadag, Sinoe, Topraisar
Buget proiect: 234,975.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2020
Domeniu: viață sănătoasă
Despre proiect
Cancerul și celelalte boli cronice grave sunt foarte rare la copil, iar centrele cu competențe în managementul acestora sunt puține la nivelul țării, uneori la sute de kilometri de comunitățile unde trăiesc pacienții și unde în general nu există nici expertiză, nici disponibilitate pentru nevoile lor speciale, medicale și nu numai. Din cauza particularității acestor boli, ei sunt obligați să se deplaseze mereu la spital (deseori la distanțe mari) pentru orice problemă de sănătate, în condițiile în care sunt cei mai vulnerabili la agenți infecțioși, iar acum mai mult ca oricând, Covid-19 reprezintă un pericol letal pentru ei.
În aceste condiții, furnizarea în siguranță la domiciliu sau în comunitate a unor îngrijiri care permit evitarea deplasării la spital este vitală. Singurul model de servicii integrate din România adresat copiilor cu cancer (și alte boli cronice grave) care asigură continuitatea spital – domiciliu, sub coordonarea medicului curant, este cel inițiat de Asociația Dăruiește Aripi pentru copiii din Dobrogea în anul 2018 prin proiectul pilot „Circuitul Încrederii și Speranței”, care, până în prezent, a asigurat monitorizare și tratamente la domiciliu de către aceeași echipă care i-a îngrijit în spital pentru 265 de beneficiari.
Prin prezentul proiect dorim să optimizăm acest model de îngrijire pentru o mai bună acoperire a nevoilor, atât prin capacitatea de identificare a beneficiarilor din teritoriu, cât și prin adresarea unei game mai largi de nevoi: medicale, psihologice, sociale și educaționale. În același timp, inițiem dezvoltarea de resurse locale, în comunități, care să participe la acest continuum de îngrijire. Astfel, în afară de continuarea îngrijirilor medicale la domiciliu, vom realiza o evaluare a nevoilor la cele mai înalte standarde științifice atât epidemiologic, cât și sociologic, și vom iniția metodologii de colaborare cu resursele comunitare (medici de familie, asistenți medicali și comunitari, serviciile sociale ale primăriilor, școala).