În stare de bine

Zâmbet Frumos și Sănătos

Proiect derulat de Asociaţia Prietenii Spitalului Vâlcean

Copiii din opt localități Vâlcene vor beneficia  de servicii stomatologice oferite printr-un cabinet mobil. Medicii voluntari vor asigura și educație în ceea ce privește sănătatea orală, atât copiilor, cât și părinților.

Durată: 6 luni

Aria de desfășurare: rural

Localități: Stănești, Măciuca, Mădulari, Oteșani, Alunu, Mateești, Lăpuşata, Sutești (Jud. Vâlcea)

Buget proiect: 178,800.00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2019

Domeniu: viață sănătoasă

SCOP

Scopul proiectului îl reprezintă oferirea de servicii stomatologice copiilor cu vârsta între 6-18 ani din Stănești, Măciuca, Mădulari, Oteșani, Alunu, Mateești, Lăpuşata, Sutești (Jud. Vâlcea) prin înființarea unui cabinet stomatologic mobil dotat cu aparatura necesară intervențiilor stomatologice. La finalul proiectului  copiii vor avea o sănătate orală mult mai bună și vor ști cum să o mențină, părinții vor avea un nivel mai ridicat de infomații privind sănătatea orală a copiilor lor, cât mai mulți medici vor descoperi modalități de implicare voluntară în beneficiul comunităților.

OBIECTIVE

  1. Achiziționarea unei mașini autoutilitare dotată cu toată aparatura medicală necesară intervențiilor stomatologice;
  2. Realizarea consultațiilor și intervențiilor stomatologice în perioada septembrie 2019 – februarie 2020 în comunitățile menționate;
  3. Oferirea materialelor necesare pentru igiena orală micilor pacienți care se prezintă la cabinetul stomatologic mobil;
  4. Educarea micilor pacienți și mai ales a părinților acestora asupra importanței igienei orale.
  5. Implicarea unui număr cât mai mare de medici voluntari în proiect, cât și a autorităților locale din comunitățile locale menționate.

REZUMAT

Proiectul ZÂMBET FRUMOS ȘI SĂNĂTOS își propune să înființeze un cabinet stomatologic mobil care va funcționa într-o autoutilitară rulată. Aceasta va fi dotată cu aparatură medicală specială caravanelor mobile. În cadrul caravanei se vor putea efectua tratamente stomatologice, fluorizări, sigilări de dinți temporari și permanenți, igienizarea prin detartraje și periaje profesionale, îndrumări, tehnici și mijloace pentru menținerea igienei bucale, oferirea de materiale de igienă orală.

Caravana se va deplasa în Stănești, Măciuca, Mădulari, Oteșani, Alunu, Mateești, Lăpuşata, Sutești (Jud. Vâlcea) unde nu există servicii medicale stomatologice, cele mai apropiate cabinete fiind la distanțe mari și neavând contracte cu Casa de Sănătate. Fiecare comunitate va găzdui caravana în care copiii vor mearge la consult stomatologic pentru tratament și pentru deprinderea tehnicii de periaj corect. Accesul în comunitate se va face în urma parteneriatelor cu autoritățile locale, autorități ce au răspuns pozitiv de fiecare dată când a fost solicitat sprijinul de a desfășura diverse activități de prevenție în comunitățile respective. Rezultatul proiectului constă în faptul că copiii vor avea o sănătate orală mai bună, vor învăța mai bine tehnica periajului.