A fost job-ul visurilor mele
Seria Portret de ONGist #înstaredebine
Luiza Medeleanu ar lupta până-n pânzele albe pentru pentru dreptul la identitate, la diferență, la exprimarea diferențelor culturale, chiar dacă de cele mai multe ori lupta cu prejudecățile și cu intoleranța este una foarte grea.
Luiza Medeleanu, coordonator proiect Asociația Untold Stories
1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?
Mi-am dorit să lucrez în sectorul ONG dintotdeauna. Încă din facultate am început să fac voluntariat iar la master am văzut un anunț la avizierul căminului cu un job plătit într-o organizație neguvernamentală romă. Am aplicat și am fost selectată. A fost job-ul visurilor mele pentru că dintotdeauna mi-am dorit să ajut oamenii și să lupt pentru cauze în care cred.
2. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?
Cauza rromilor! Să lupt pentru dreptul la identitate, la diferență, la exprimarea diferențelor culturale. Este o luptă la care nu voi renuntata niciodată chiar dacă de cele mai multe ori este foarte greu pentru că, în acest domeniu te poți lovi de prejucăți și intoleranță.
3. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?
Lucrând în acest domeniu, mă implic în toate comunitățile cu care lucrez, încercând să împuternicesc oamenii și să-i ajut să ia cele mai bune decizii pentru dezvoltarea comunității lor. Sfatul meu pentru alți oamenii care vor să se implice: este într-adevăr foarte greu să lucrezi cu oamenii și să-i ajuți să-și cunoască drepturile și să lupte pentru ele, dar dacă vrei să faci asta trebuie să-ți asumi că vor există și insuccese și să nu te dai bătut.
4. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?
A fost una pozitivă, nu a fost un proiect dificil, însă cred că am avut oportunitatea să contribui la un eveniment foarte importat pentru istoria cinematografică a romilor: primul film despre robia romilor în Țările Române, iar acest lucru a fost deosebit de important pentru mine, fiind în concordanță cu cauza în care cred.
5. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?
Citesc beletristică și mă uit la seriale.
6. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?
Trebuie să recunosc că destul de greu, cred atât de mult în ce fac încât ,,job-ul” a ajuns să fie un mod de viață. Tot ce fac mă reprezintă ca om și nu mă pot disocia.
7. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?
Întotdeauna mă implic în activități de voluntariat dacă simt că sunt utile și prin activitatea mea pot ajuta oamenii sau pot contribui la dezvoltarea societății.
8. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?
Am mai multe… Cele mai multe în educație, cultură și cercetare. Cred cu tărie că romii trebuie să fie mai conștienți de identitatea lor și să-și cunoască propria istorie pentru a se integra cu succes în societate.
9. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)
#curioasă #perseverentă #dinamică
Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Bilet de Iertare a fost derulat de Asociația Untold Stories în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020.