În stare de bine

La finalul unei zile citesc, mă uit la un film, gătesc

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

Daniela Staicu crede că orice alegere profesională, fie că este în mediul public sau privat, trebuie făcută în acord cu abilitățile și cunoștințele pe care le ai și pe care dorești să le dezvolți.

Daniela Staicu, Responsabil Comunicare Asociaţia Merci Charity Boutique

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Nu cred că a fost întâmplare faptul că am descoperit anunțul pentru o poziție într-o organizație neguvernamentală în urmă cu 13 ani și am dat curs provocării. Nu a fost o alegere între a lucra într-o companie sau într-o organizație neguvernamentală, ci mai degrabă o potrivire cu fișa postului deschis într-o organizație neguvernamentală. Cred că orice alegere profesională, fie că este în mediul public sau privat (corporate sau ONG), trebuie făcută în acord cu abilitățile și cunoștințele pe care le ai și pe care dorești să le dezvolți. Cele două medii sunt complementare, nicidecum în competiție. Important este ca munca să fie făcută cu responsabilitate.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Cred că oricare dintre noi avem în diverse momente cauze cărora ne dedicăm atenția, mai mici sau mai mari. Nu pot să numesc una, însă cred că merită să finalizăm cu responsabilitate orice inițiativa în care am investit timp, bani, pasiune și multe altele. Adesea în mass-media organizațiile neguvernamentale “luptă” pentru anumite drepturi și alte cauze. Însă oare nu ar merită să încercăm să înlocuim mentalitatea și abordarea de ONG “luptător” cu o abordare de parteneriere cu autoritățile și să încercăm realizarea acestui parteneriat până când reușim ceea ne-am propus?

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Trăiesc în București, într-un apartament la bloc și mărturisesc că nu avem o structura în bloc de comunicare între vecini, așadar nu există o lista comună de subiecte care să privească comunitatea din bloc și nici altă organizare care să solicite implicare. Așadar, nu pot oferi sfaturi pe acest subiect. Însă, lucrez într-un proiect european de cercetare și în cadrul unei vizite în Arnhem, Olanda, am aflat foarte multe lucruri despre cum se implică comunitatea dintr-u cartier în bunăstarea locuitorilor pe teme de infrastructură, mediu, educație, etc. Câteva exemple sunt oferite aici.

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

Ne-am bucurat când aflat de lansarea acestui program de granturi pentru că prin #înstaredebine există sprijin financiar consistent pentru programe cu impact socio-economic important pentru comunitățile rurale. Obținerea unui impact semnificativ înseamnă și alocarea unui buget care să permită derularea tuturor acțiunilor necesare pentru obținerea rezultatelor vizate și angajarea unor resurse umane specializate, asemenea mediului corporate. Diferența între cele trei sectoare: corporate, public și neguvernamental ar trebui să fie dată numai de repartizarea profitului, nu calitatea resursei umane și a rezultatelor.

Din punctul meu de vedere, Kaufland, prin fondurile alocate și direcțiile pe care acordă sprijin, s-a situat înaintea tendințelor abordând încă din 2017 conceptul de “stakeholder capitalism”, subiect abordat pe larg anul acesta la Forumul de la Davos și despre care vom citi destul de mult în perioada următoare. Așadar, m-am bucurat să mă aflu în acest context care se aliniază tendințelor mondiale și oferă deschidere tuturor celor care interacționează cu compania.

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

La finalul unei zile citesc, mă uit la un film, gătesc. Ultima carte achiziționată care așteaptă să fie parcursă se numește “The Power of Unreasonable People: How Social Entrepreneurs Create Markets That Change the World” (autori: John Elkington și Pamela Hartigan).

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Lucrul într-o organizație neguvernamentală și viață personală își au fiecare un interval din zi dedicat. Am pentru fiecare obiective și încerc să le duc la bun sfârșit.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

În această perioada nu practic voluntariatul pentru că predau la facultate și îmi folosesc timpul liber pentru a pregăti conținutul seminariilor la care colaborez.

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

Prefer să vorbesc despre ideea genială când voi trece la acțiune și va în curs de derulare. Și atunci să se numească acțiunea genială.

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

#NuCredÎnNuȘtiu #OProblemăAreCelPuținDouăSoluții #UnderpromiseAndOverdeliver

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Educaţie orală, prevenţie şi nutriţie pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluţă este derulat de Asociaţia Merci Charity Boutique în perioada iulie 2019 – februarie 2020.