În stare de bine

Croire de fapte bune în atelierul social

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

 

Alina Țiplea încearcă să se implice în acțiuni minore, dar cu impact major și crede că este important să nu desconsiderăm gesturile mici pe care le putem face și care ne sunt la îndemână, în așteptarea a ceva grandios.

 

Alina Țiplea, Om Bun Executive la Asociația Merci Charity Boutique

 

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Într-o căutare a drumului și a sensului meu, m-am oprit către sectorul de fapte bune atunci când, întâmplător, am organizat un eveniment caritabil al cărui scop era de face o faptă bună, valorificându-mi hainele din dulap. Am cerut o mână de ajutor și în randul prietenilor și astfel, în scurt timp, aveam sufrageria plină de lucruri donate. Am repetat experianța și mi-a placut și mai mult. Astfel mi-a venit ideea unui magazin caritabil care a ajuns o ceainărie + magazin caritabil.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Cauza pentru care luptăm și aș lupta până-n pânzele albe este aceea de a oferi acces egal la servicii de sănătate (profilaxie și tratament) populației din mediul rural, care reprezintă 47% din populația României. În prezent, acest acces este limitat sau inexistent. De aceea am creat o nouă soluție de medicină: cabinetele medicale mobile și de asemenea, am creat cadrul legat pentru funcționarea acestora în România.

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Implicarea în comunitate este de multe ori concretizată într-un proiect al asociației. Altfel încerc să mă implic în acțiuni (poate) minore dar cu impact major și pe termen lung, cum ar fi mersul la vot sau încercarea de a nu îngreuna Pamântul și mai mult cu existența mea. Cred că este important să nu desconsiderăm gesturile mici pe care le putem face și care ne sunt la îndemână, în așteptarea a ceva grandios.

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

Excelentă! Rezultatul a fost mult peste așteptările noastre. 100% dintre copiii de la sat nu cunoșteau tehnica corectă a spălatului pe dinți. Recunosc că, până să implementăm proiectul Zâna Merciluță și să facem aceste sesiuni de prevenție, nici eu nu știam prea bine care este tehnica corectă a spălatului pe dinți.

De asemenea, mulți dintre copii nu au obiceiul de a se spăla zilnic pe dinți, fie nu știu importanța, fie nu își permit o pastă și o periuță, fie nu sunt încurajați de către părinți… De aici și foarte multe probleme cu dantura, probleme care, netratate, devin urgențe, ducând la alte probleme de sănătate, de integrare…

Categoric aș lua-o de la capăt, România mai are peste 1.100.000 de copii, din zona rurală, care trăiesc sub spectrul sărăciei.

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

De cele mai multe ori mă relaxez lucrând, poate chiar croind ceva fapte bune în atelierul social de croitorie. Ziua se termină când deja sunt prea obosită pentru a face altceva. Știu doar când începe ziua, dar nu știu când urmează să se încheie. De exemplu, când suntem în deplasare cu Zâna Merciluță, ziua începe la 5 sau 6 dimineața și se termină… în jur de 9 – 10  seara.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Trecerea între cele două „vieți” este atât de fină încât nu știu foarte bine când se termină una și începe cealaltă.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

Suțin voluntariatul și cred că practic mult voluntariat tot în cadrul Merci, după terminarea orelor de program. Dar, într-o măsură mai mică și punctual, practic voluntariat pentru alte cauze, care pot fi cauze pe sănătate, mediu… De ce? Fiindcă cred în ele.

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

O rețea de cabinete medicale mobile care să conecteze zona rurală și să reducă diferențele între rural- urban. Un “SMURD” pe partea de prevenție și tratament minimal.

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

#Voință, #calm, #asumare

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Educație și prevenție pentru sănătatea orală a copiilor din medii defavorizate prin Zâna Merciluță – cabinet stomatologic mobil a fost derulat de Asociația Merci Charity Boutique în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019.