În stare de bine

Dincolo de cuvinte – teatru și incluziune pentru copiii surzi

Proiect derulat de Asociația Solidart

Timp de 5 luni, proiectul “Dincolo de cuvinte” va implica în ateliere de actorie și în producția unui spectacol de teatru 10 copii cu vârste între 13 și 14 ani, dintre care 5 cu deficiențe de auz. Micuții artiști vor avea parte și de un turneu ca la carte, pentru că spectacolul conceput împreună cu ei se va juca la începutul anului viitor în mai multe comunități din Timișoara, Oradea, Arad și Cluj.

Durată: 5 luni (18 octombrie 2021 – 17 martie 2022)

Aria de desfășurare: urbană

Localități: Timișoara, jud.Timiș, Arad, jud. Arad, Oradea, jud.Bihor și Cluj-Napoca, jud. Cluj

Buget proiect: 111.045,00 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2021

Despre proiect

Proiectul ”Dincolo de cuvinte” – teatru și incluziune pentru copiii surzi – este continuarea demersurilor pe care Asociația Solidart le face, deja de câțiva ani, pentru a stimula incluziunea comunităților invizibile prin intermediul teatrului, pentru a aduce cultura mai aproape de cei care nu au acces la ea și pentru a face  teatrul accesibil tuturor.

După primele două luni de proiect, în care vor avea loc ateliere de actorie (storytelling și prezență scenică) pentru 20 de copii, 10 copii fără auz și 10 copii cu auz, pentru a facilita colaborarea și schimbul de experiență între ei, susținute de Constantin Tovarnitschi, vor fi selectați 10 dintre copii pentru a fi implicați direct în producția unui spectacol de teatru, în calitate de actori.

Specacolul de teatru va fi regizat de Ana Maria Ursu, cu o scenografie semnată de Lia Pfeiffer, cu sprijinul Angelei Mate, consilier interpret limbaj mimico-gestual, și va pleca în turneu la începutul anului viitor în 4 orașe din țară: Timișoara, Arad, Oradea și Cluj Napoca). Toate reprezentațiile vor fi însoțite de ateliere de actorie susținute ad-hoc pentru persoane din public interesate să descopere mai multe despre lumea teatrului sau să participe la un proces teatral creativ, ca formă de exprimare a propriilor povești și trăiri.

Totodată, din cauza numărului din ce în ce mai mare al copiilor cu deficiențe de auz din învățământul general care nu beneficiază de profesori cunoscători ai limbajului mimico-gestual, echipa Solidart va organiza și un curs de formare, susținut de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico – Gestual, pentru 10 cadre didactice din Timișoara, care vor deveni modele pentru mai multe generații de elevi.