În stare de bine

Mi-am dat seama că trebuie să fac parte din schimbare dacă vreau să trăiesc într-o lume normală

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

De la primul spectacol de teatru jucat într-un sat, în 2013, Victor Olăhuț a ajuns să susțină aproximativ 100 de spectacole în 49 de comunități rurale și a pus bazele unui model funcțional de educație prin cultură care a început să fie replicat.

Victor Olăhuț, regizor de teatru Asociaţia Cultură’n Şură

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Am crescut în Zalău, un oraș în care abia acum organizațiile neguvernamentale își fac simțită prezența. M-am format într-o comunitate care aștepta ca altcineva să-i rezolve problemele. Și erau multe probleme în acea perioadă, anii 90. Evident că nu s-a schimbat nimic în bine pe parcursul copilăriei și adolescenței mele. Așa că am întors spatele comunității, m-am izolat într-o bulă în care am mai înghesuit prieteni, muzică, cărți, filme. Cred că mulți alții au procedat la fel, fiecare cu bula lui și cu ce a crezut de cuviință să pună în ea. Lucrurile s-au schimbat în timpul studenției, atunci când am început să dau nas în nas cu nepotismul, corupția, impostura. N-am mai putut evita coliziunea și mi-am dat seama că trebuie să fac parte din schimbare dacă vreau să trăiesc într-o lume normală. În anul 2013 am jucat primul spectacol de teatru într-un sat, într-o șură. A fost un test pentru mine și pentru întreaga echipă artistică, dar și pentru locuitorii acelui sat. Din fericire au participat peste 200 de oameni care ne-au primit foarte bine, testul a fost trecut de ambele părți. De atunci am susținut aproximativ 100 de spectacole în 49 de comunități rurale și am pus bazele unui model funcțional de educație prin cultură care a început să fie replicat. Mă bucură faptul că reușesc să-mi fac meseria de regizor de teatru într-un mod care schimbă ceva în societatea în care trăim.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Meritocrație. Ar fi un uriaș pas înainte pentru societatea noastră dacă fiecare post din instituțiile publice ar fi ocupat de câte o persoană competentă și cinstită.

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Din păcate, nu sunt foarte activ. Sunt foarte multe de făcut în comunitatea noastră așa că sunt puțin copleșit. Deocamdată, din când în când, mai strâng gunoaiele de pe străduțele alăturate locuinței noastre. Avem o fetiță de doi ani, așa că trebuie să mă implic mai mult. Sfatul meu e să nu vă lăsați copleșiți.

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

Am învățat foarte multe din participarea la acest program, în special aspecte tehnice. Sesiunile de informare și atelierele la care am participat au făcut ca organizația noastră să devină mai bine structurată și mai matură. Am cunoscut oameni faini, a fost o plăcere să lucrez cu ei, să învăț de la ei. Ne vedem la următorul apel de proiecte!

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

Dorm liniștit cu fetița și cu partenera de viață, asta până când cea mică, printre lacrimi de crocodil, cere lăptic. Alteori mă refugiez într-un film.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Am tendința să implic toți cunoscuții în activitatea mea profesională pentru că sunt genul care cere o grămadă de favoruri: sora îmi face schițe, mama îmi coase costume, un prieten face poze, altul face pe șoferul etc. Așadar, în mare măsură cele două aspect se suprapun. Nu știu dacă e sănătos, dar știu sigur că fără ajutorul familiei și al prietenilor ar fi fost foarte greu să duc la bun sfârșit proiectele în care am fost implicat.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

Lăsând la o parte activitățile din cadrul organizației noastre, nu practic voluntariatul în alte contexte. Lucrurile nu or să rămână așa, promit!

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

Încă nu m-am surprins cu vreo idee genială. Am câteva bune. Dar de ce întrebați, știți pe cineva dispus să le finanțeze?!

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

Sunt puțin bipolar, așa că #fidel, #creativ, #harnic vs. #pragmatic, #tranșant, #încrâncenat

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Cultură’n Șură. Teatru implicat. a fost derulat de Asociaţia Cultură’n Şură în perioada iulie 2019 – octombrie 2019.