În stare de bine

Mi-am propus să duc muzica clasică acolo unde ea n-a fost niciodată

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

Cristina Struța este de părere că arta joacă un rol foarte important în dezvoltarea unei societăți și că nu trebuie să fie doar pentru cei aleși.

Cristina Struța, Director Artistic #Concerte’n sat, Asociația Culturală Timorgelfest

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Intrarea în sectorul ONG nu a fost o întâmplare ci aș spune o șansă în plus de a mă dezvolta în ceea ce privește capacitățile mele organizatorice, dar și de a realiza programe culturale independente de cadrul instituțional și astfel să pot atrage fonduri pentru a promova cultura acolo unde instituțile din păcate de ani buni nu ajung – în mediul rural.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Cauza pentru care aș spune că aș lupta până-n pânzele albe este CULTURA. Îmi doresc din tot sufletul să duc prin intermediul proiectelor arta și cultura în sate. Pentru că de mică am fost înconjurată de muzică și de oameni care mi-au insuflat dorința de a studia pianul mi-am propus să duc muzica clasică acolo unde ea n-a fost niciodată. Așa s-a născut proiectul #Concerte-n sat. Deschide lumea prin muzică.

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Arta joacă un rol foarte important în dezvoltarea unei societăți și nu trebuie să fie doar pentru cei aleși. De aceea, eforturile mele se îndreptă spre cei care nu au acces la artă, de aici a plecat și ideea primului proiect pe care l-am scris și dezvoltat – #Concerte’n sat. Cred că este important să ne implicăm chiar și cu gesturi pe care le putem face și care ne sunt la îndemână.

#Implicareafacediferența

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

Fiind prima finanțare obținută aș putea spune că a fost programul perfect cu care puteam începe. #Concerte’n sat a însemnat mult pentru mine, fiind un proiect de suflet cum îmi place mie să îl denumesc. Mi-a permis să contribui direct la binele comunităților rurale. În mod cert și mâine aș lua-o de la capăt dacă aș colabora cu FDSC și Kaufland.

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

Cu lucruri mici, simple și omenești, un film, un pahar de vin, un concert sau piesă de teatru. În weekend-uri îmi place să mă văd cu prietenii, să povestim și să ne jucăm un boardgame.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Se armonizează frumos fapt care mă face să mă implic mai mult și să mă alătur și altor echipe care desfășoară activități frumoase pentru și cu oameni. Când găsești ceva în care crezi cu tărie și pui atât de mult din tine în ceea ce faci, e destul de dificil să mai încerci să le separi.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

Am descoperit voluntariatul încă din liceu și de atunci avem o relație strânsă. Pot spune că, cele mai grozave experiențe au fost cele de voluntar. Am cunoscut oameni care m-au inspirat, artiști de la care am avut de învățat, cei mai buni prieteni sunt colegii mei voluntari din diferitele proiecte în care am lucrat împreună. Implicarea a făcut diferența în dezvoltarea și creșterea mea ca și om în primul rând iar mai apoi ca artist.

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

Nu este o idee genială este o necesitate pe care comunitatea rurală din România o are de ani buni – educația prin cultură. Proiectul care peste ani aș dori să îl văd implementat este ca în fiecare sat din România arta, cultura și muzica clasică să ajungă. Faptul că, proiectul #Concerte’n sat a avut loc în cele 4 sate din Banat cu ajutorul FDSC și Kaufland îmi dă încrederea că în România nu este totul pierdut și dacă astfel de lucruri se întâmplă, suntem în sfârșit pe drumul cel bun!

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

#DeschideLumeaPrinMuzică #Creativă #OOptimistăConvinsă

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. #Concerte’n sat. Deschide lumea prin muzică. A fost derulat de Asociația Culturală Timorgelfest în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020.