Un om informat este greu de manipulat
Seria Portret de ONGist #înstaredebine
Adelina Florescu este mult mai atentă la ce se întâmplă în comunitate, merge la proteste, se informează despre problemele din țară din surse verificate și încearcă să îndrume oamenii din jurul său să fie mereu informați pentru că un om informat este greu de manipulat.
Adelina Florescu, coordonator proiecte Asociația Prietenii Spitalului Vâlcean
1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?
Îmi aduc aminte de prima mea experiență în voluntariat, era în Septembrie 2015 la Fundația World Vision, biroul zonal Vâlcea. Lucram la o companie de prelucrare date în Ramnicu Valcea de 7 ani și probabil rutina m-a făcut să caut oportunități de voluntariat în județul Vâlcea. La World Vision am făcut o campanie de fundraising pentru câteva săptamâni și am introdus persoane în baza de date a fundației iar apoi am facut voluntariat într-un Centru de Plasament din Rm. Valcea timp de 3-4 luni și îmi aduc aminte ca eram cu doi prieteni la un ceai și discutam de experiența asta la care ne lipsea organizarea sau poate nu aveam noi experiență în a lucra cu copiii din plasament. Ce știu este ca în seara aia ne-am hotarat să ne înființăm noi o organizație care să ajute tinerii defavorizați. În Aprilie 2016 am înființat asociatia AIDE fără să știm prea multe despre acest domeniu, cred că universul a lucrat pentru mine pentru că în același an am demisionat de la job dintr-un alt motiv și de atunci am început să mă documentez despre o carieră în domeniul ONG. Din 2018 pot să zic că am început să lucrez în acest domeniu dupa ce am accesat primele proiecte europene de tineret finanțate prin programul Erasmus+ iar acum coordonez singurul Centru de tineret din Rm. Valcea din fonduri private și sunt manager de proiect în cadrul asociatiei Prietenii Spitalului Vâlcean în cadrul programului #instaredebine.
2. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?
De când am intrat în domeniul ong-ist mi-am propus să fac lucruri cu impact în comunitate, iar domeniul pe care m-am axat este educația, de fapt tot ce implică tinerii și copiii. Consider că ei pot să facă atât de multe dacă au un mediu în care pot să se formeze astfel încât să devină adulți responsabili și implicați în societate. Chiar dacă vrem performanță, de multe ori mediul din care vin acesți copii îi împiedică să devina ceea ce ne dorim noi, motiv pentru care mi-am îndreptat atenția către copiii și tinerii din mediul rural al județului nostru. Un motiv este că eu am crescut la sat și am vazut diferențele din mediul meu și mi-am dorit să ofer oportunități celor care își doresc să își depășească situația dar mediul din care vin nu-i ajută.
3. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?
De când am intrat în domeniul asta, sunt mult mai atentă la ce se întamplă în comunitate, merg la prosteste, mă informez despre problemele din țară din surse verificate și încerc să îndrum oamenii din jurul meu să fie mereu informați pentru ca un om informat este greu de manipulat.
În acest moment implementez proiecte Europene de tineret finanțate prin programul Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate în care tineri cu oportunități reduse au oportunitatea să se dezvolte într-un context internațional, sunt manager în proiectul “Zâmbet frumos și sănătos” finanțat prin programul #In staredebine” , program susținut de Kaufland Romania, și fac voluntariat în cadrul Fundației comunitare Vâlcea.
4. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?
Experiența mea la #instaredebine a început printr-o sesiune de informare la Rm. Valcea organizată cu ajutorul Fundației Comunitare Vâlcea iar eu m-am ocupat de informarea ong-urilor de această oportunitate. Asociația Prietenii Spitalului Valcean a fost interesată și împreună cu președintele asociației am pus la punct proiectul “Zambet frumos și sănătos” iar ulterior am fost angajată pe proiect. Am acceptat postul pentru că am rezonat cu subiectul fiind vorba de servicii stomatologice pentru 4 comune din județul Vâlcea. Este un proiect care ne arată cruda realitate din mediul rural unde nu există cabinete stomatogice iar familiile nu își permit tramente datorită distanței dar și a situației financiare. Pentru această organizație în domeniul sanatății este prima finanțare prin proiect iar acest lucru le-a dat curaj, astfel că organizația se pregătește pentru un nou proiect în sesiunea din Februarie 2020. Da, as lua-o de la capăt pentru acest proiect pentru că este foarte mare nevoie de proiecte în domeniul stomatologic în mediul rural.
5. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?
De obicei ma relaxez la filme inspirate din viata reală alaturi de soțul meu, citesc o carte sau desenez mandale în care îmi vizualizez proiectele și le colorez în funcție de starea de spirit.
6. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?
Cred ca atât de mult m-am identificat cu viața de ong-ist încât proiectele au început să fie parte din viața personală. Din 2019 l-am implicat și pe soț în proiecte comunitare iar familia și prietenii mă susțin și mă întreabă frecvent de proiectele în care mă implic. Un exemplu de care sunt mandră reprezinta implicarea mamei mele în proiecte de voluntariat, ea fiind obligată în perioada comunistă să facă “voluntariat” dupa orele de munca, nu mai voia să audă de voluntariat dar acum strange PET-uri din tot satul pentru o campanie de reciclare în care banii strânși se duc către o organizație care ajuta copiii fără posibilități material din mediul rural.
7. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?
Da, înca mai fac voluntariat în cadrul Fundatiei Comunitare Vâlcea unde sunt membru în board iar domeniul meu este de a suștine initiativele locale și transpunerea lor în proiecte cu impact în comunitate. Chiar dacă acum lucrez în domeniul ong-ist, am rămas devotată voluntariatului care are impact în comunitate iar acțiunile Fundației Comunitate Vâlcea rezonează cu dorința mea de-a ajuta comunitatea.
8. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?
Încă de la înființarea asociației am realizat proiecte locale legate de protecția mediului iar de ceva timp ma gândesc la proiecte de antreprenoriat eco-friendly. Întenționez să înființez o afacere socială eco-friendly în care să fie integrați tineri cu oportunități reduse din comunitate.
9. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)
#perseverență #visătoare #empatică
Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Zâmbet frumos și sănătos este derulat de Asociația Prietenii Spitalului Vâlcean în perioada septembrie 2019 – februarie 2020.