Mi-ar placea să fie ziua mai lungă
Seria Portret de ONGist #înstaredebine
Adriana Birloi susține voluntariatul, implicarea activă, oferă suport acolo unde simte că este nevoie de el și acolo unde i se solicită, fără să ezite.
Adriana Birloi, Expert Dezvoltare Programe la SOS Satele Copiilor
- Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?
Lucrez în domeniul ONG din martie 2005, practic de la începutul carierei. Nu cred că a fost o întâmplare ci mai degrabă o dorință, dorința de a cunoaște , experimenta și de a avea flexibilitate în intervenție. Încă de la început știam, șimțeam că acest mediu mi se potrivește. Am pornit de la lucrul cu copii și adulții cu handicap, experiență care pot spune că m-a marcat și mi-a creionat drumul în viață, la lucrul cu copiii în asistență maternală, cu copiii dispăruți și exploatați sexual, iar de 8 ani sunt expert dezvoltare programe prevenirea separării copiiilor de părinți în cadrul SOS Satele Copiilor România.
Evident că nu m-am putut despărți de sectorul neguvernamental, care mi-a adus multe împliniri, multe provocări, dar și o experiență bogată în domeniu. Am reușit să învăț multe lucruri la nivel profesional, dar și personal, să apreciez efortul celor din jur, să am în fața mea oameni deosebiți care să mă inspire și care să mă motiveze să continui.
- Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?
Cauza care îmi captează atenția și care cred că merită tot efortul este legată de copii, în mod deosebit de cei din familii vulnerabile (afectați de sărăcie, cu acces limitat la servicii de educație și sănătate, expuși riscului de violență etc.) Cred că ei merită tot efortul nostru, al adulților, pentru a se putea dezvolta frumos și pentru a reuși la rândul lor să devină oameni de bine, să realizeze ceea ce-și doresc în viață, dar și să-i ajute pe ceilalți să reușească.
- Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?
N-aș putea afirma cu tărie că sunt 100% implicată în comunitatea în care trăiesc. Pot spune însă că susțin ideea de a face lucruri împreună pentru a beneficia împreună de ele și că mă implic atunci când simt ca o pot face.
- Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?
Experiența #instaredebine a fost una frumoasă, dar și cu o oarecare presiune, presiune a timpului. Ne-am dorit să profităm de această oportunitate și să facem multe, multe lucruri pentru copii și părinți într-un timp relativ scurt. Proiectul „Copii sănătoși pentru o comunitate sănătoasă” ne-a adus în situații noi, diferite, însă cred ca fiecare activitate, fiecare pas înainte în derularea proiectului a venit și cu satisfacții. Atât copiii, cât și părinții participanți în proiect, au reacționat pozitiv, și-au arătat interesul pentru activitățile propuse, au participat în număr mare, au venit cu întrebări și au fost deschisi să împărtășească din experiența personală. Totodată, au plecat de la întâlniri cu multe informații teoretice dar și practice și au construit relații de prietenie/parteneriat.
Toate acestea ne –au adus mulțumire și am simțit că efortul întregii echipe a meritat înca o dată.
- Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?
Nu pot spune că am foarte multe momente de relaxare, cel puțin nu în timpul săptămânii cand este un du-te vino creșă/gradiniță/birou/casă. Reușesc să fac asta la final de săptămână, când practic mă conectez total la familie, copii, facem activități împreună, ne odihnim, ne plimbăm și vizităm locuri care să ne insprire și să ne încarce cu energie pentru o nouă săptămână.
Mi-ar placea să fie ziua mai lungă, dar și noaptea la fel, să am timp să citesc mai mult, iar vacanțele să vină mai repede.
- Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?
Aș zice că viața de ONGist și cea personală se împacă perfect. Este important să faci ce-ți place, să ai șansa să te exprimi, să creezi, să cunoști oameni faini și să simti că faci bine.
Au fost clar si momente mai dificile, însă le-am luat ca atare și am facut tot ce a ținut de mine pentru a le depăși.
- Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?
A fost o perioadă în viața mea când m-am concentrat pe voluntariat și pe ideea de a ajuta acolo unde este nevoie și unde o pot face. A fost extrem de util pentru dezvoltarea mea ulterioară, pentru valorile în care cred și pentru a rămâne dedicată mediului ONG. Susțin voluntariatul, implicarea activă, ofer suport acolo unde simt că este nevoie de el și acolo unde mi se solicită, fără să ezit.
- Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?
Nu este neapărat o idee genială, este o dorința de-a mea de a relua la un moment dat un proiect foarte drag mie.
- Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)
#optimistă #sociabilă #responsabilă
Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Copii sănătoși pentru o comunitate sănătoasă! a fost derulat de Asociația SOS Satele Copiilor România în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019.