În stare de bine

Fericirea mea este și fericirea celui de lângă mine

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

 

Victor Bucur își folosește timpul și cunoștințele acumulate în ani de studiu și de practică nu doar ca să joace în spectacolele în care este distribuit, dar și pentru a aduce zâmbete și o stare de bine în locuri unde teatrul și cultura în general nu ajung atât de ușor.

Victor Bucur, actor și președinte CREAS

 

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Intrarea în sectorul ONG a fost o întâmplare fericită, aș spune, sau un concurs de împrejurări.

Parcursul meu profesional a fost până nu demult dominat de căutări și încercări. Din dorința de autodepășire dar și de descoperire a tuturor valențelor artistice am exporat domenii diferite și am colaborat cu instituții diferite. Astfel că în timp ce studiam Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete m-am angajat la Teatrul Țăndărică. Apoi mi-am dorit să studiez și Arta Actorului, iar în ultimii 10 ani mi-am dedicat toată energia teatrului muzical.

ONG-ul l-am înființat într-un moment în care mi-am dat seama că as putea dezvolta programe socio-culturale, independent de activitățile teatrelor cu care colaborez și că pot atrage fonduri pentru a promova cultura în spații în care teatrele mari nu o pot face. Am întâlnit o serie de oameni minunați care m-au inspirat și m-au învățat cum se scrie un proiect, cum se gestionează, am făcut apoi un curs de management de proiect, am luat parte la implementarea unor proiecte ca partener și iata-mă acum la finalul implementării primului proiect gândit de mine și gestionat 100% de ONG-ul pe care l-am înființat.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Nu mă consider un fanatic. Desigur, am planuri, vise, îmi doresc să fac multe lucruri cum ar fi să ajut la înființarea unei școli de Teatru Muzical în România sau a unui teatru dedicat exculsiv acestui gen.

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Înființarea unei asociații și dezvoltarea de programe culturale și educative pentru copii aflați în zone defavorizate, cum este cazul proiectului Pinocchio merge la școală, este o formă de implicare în societate. Îmi folosesc timpul și cunoștințele acumulate în ani de studiu și de practică nu doar ca să joc în spectacolele în care sunt distribuit, dar și pentru a aduce zâmbete și o stare de bine în locuri unde teatrul și cultura în general nu ajung atât de ușor. Arta joacă un rol foarte important în dezvoltarea unei societăți și nu ar trebui să fie doar pentru cei aleși. Eforturile mele se îndreaptă spre a oferi acces la evenimente artistice  unui număr cât mai mare de copii din toate mediile sociale. Dacă ar fi să dau un sfat, cred că aș sfătui oamenii care citesc aceste rânduri să fie empatici și să le pese de ce se întâmplă în jurul lor. Dacă am îmbrățișa cu toții un principiu care spune că fericirea mea este și fericirea celui de lângă mine, sau invers, durerea celui de lângă mine este și durerea mea, atunci cu siguranță lumea ar arăta altfel.

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

Fiind prima finanțare obținută direct de asociația noastră, aș zice că a fost programul perfect cu care puteam începe. Abordarea prietenoasă, atenția acordată fiecărui beneficiar în parte sau promptitudinea membrilor FDSC sunt numai câteva din calitățile programului. Ne dorim cât mai multe experiențe ca aceasta, așa că da, am lua totul de la capăt și sperăm să fie cazul!

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

Ziua se termină destul de târziu, așa că singurul lux pe care mi-l permit uneori, este acela de a nu mă trezi la prima oră și a dormi un pic mai mult. Cu toate astea, uneori îmi place să ascult diferite musicaluri și să mi le imaginez în limba română pe scene de la noi.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Activitățile ONG-ului se întâmplă oarecum în familie. Proiectele se scriu acasă, ideile se dezvoltă la micul dejun, planurile se fac de acasă, așa că viața personală este în contact permanent cu viața de ONG-ist.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

Voluntariat pentru alte asociații nu am avut timp să fac, dar ne implicăm cu asociația în activități care nu generează venituri. Uneori, când dispunem de timp, jucăm gratuit spectacole pentru copiii din Centre de plasament, deoarece ne place să aducem zâmbete pe fețele acestor copii.

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

Fiind oarecum nou în sectorul ONG, nu cred că am avut încă timp să găsesc ideea genială de proiect. Sper că atunci când aceasta va apărea, să găsesc și programul potrivit și resursele pentru a o implementa.

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

#visător,  #devotat, #creativ

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Pinocchio merge la școală! a fost derulat de CREAS – Centrul Român pentru Educație Artistică și Socială în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019.