În stare de bine

Muzeul Memoriei: exPO

Proiect derulat de Asociația Punctart

Durată: 6 luni

Aria de desfășurare: urban

Localități: București, Constanța, Iași, Ploiești, Suceava

Buget proiect: 233.910 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2

Domeniu: cultură

SCOP

„Muzeul Memoriei: exPO” este un proiect educațional și cultural destinat tinerilor, care își propune crearea unei expoziții spectacol, un univers multimedia, pentru a contura o comunitate interesată de păstrarea patrimoniului și valorificarea arhivelor de familie. Proiectul propune celebrarea Centenarului într-o manieră personală și interactivă, pentru a răspunde la întrebarea: suntem noi memoria care se naște din cursul și parcursul istoriei gândite și trăite?

REZUMAT

„Muzeul Memoriei: exPO” – a treia etapă din programul Muzeul Memoriei destinat Centenarului – o cercetare despre amintirile și viața cotidiană a celor care au trăit în Muntenia, Moldova și Dobrogea, în România secolului trecut. Proiectul este un demers de atragere a tinerilor către propria istorie, prin cercetarea și arhivarea de istorii personale și crearea unei comunități care promovează și valorifică patrimoniul cultural și mărturiile seniorilor.


„Muzeul Memoriei: exPO” va fi o expoziție multimedia modulară, cu cel puțin 100 de imagini document, 5 înregistrări video, 15 reconstituiri sonore, 10 mărturii audio din perioada 1916 – 1919 din Arhiva Muzeului Memoriei, un proiect de cercetare început în iulie 2017 alături de 20 de specialiști-cercetători și voluntari. Expoziția va fi asamblată în București timp de 2 luni de către o echipă interdisciplinară de specialiști, artiști și programatori, va fi expusă gratuit în București, Constanța, Iași, Ploiești și Suceava, câte o săptămână, pentru cel puțin 1000 de tineri. Centrată în jurul conceptului de incertitudine, expoziția introduce elemente din noile tehnologii. În cadrul expoziției va avea loc câte o discuție despre importanța memoriei, la care vor fi invitați cel puțin 2 seniori din fiecare oraș, alături de cel puțin 40 de tineri și de partenerii proiectului. Mărturiile seniorilor vor fi colectate, alături de cel puțin 100 de alte elemente, și transcrise parțial pe platforma proiectului.


Campania de promovare va fi facilitată de Telefonul Amintirilor: o instalație interactivă, un telefon fix cu disc, retehnologizat cu funcțiile de ascultare și înregistrare. Prin intermediul tehnologiei Raspberry Pi, telefoanele vor difuza peste 10 memorii în cel puțin 10 locații diferite din orașe, timp de 5 luni, pentru o audiență de cel puțin 1000 de tineri. Comunitatea strânsă în jurul Telefonului va fi redirecționată către site-ul proiectului pentru a-și asculta mesajele și a contribui cu materiale la crearea Muzeului Memoriei.