Prietenii sunt o parte foarte importantă din viața unei persoane
Seria Portret de ONGist #înstaredebine
În 2012, Ana-Maria Atomoaei a luat decizia de a se reîntoarce în țară din dorința de a se implica activ în dezvoltarea culturală a orașului natal, Timișoara și sfătuiește pe oricine își dorește să se implice activ în comunitatea din care face parte să se gândească bine ce-l nemulțumește în acel loc și dacă poate, să aducă o schimbare cât de mică.
Ana-Maria Atomoaei, parte din echipa Noi Re-Creăm
- Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?
În anul 2012 m-am hotărât să mă întorc acasă, la Timișoara, după ce locuisem timp de patru ani în Bruxelles, Belgia. Motivul pentru care m-am întors a fost unul simplu, îmi doream să mă implic activ în dezvoltarea culturală și revitalizarea orașului meu. Astfel, alături de prietena și colega mea, Simona Herczeg, am decis să inființăm Asociația Noi Re-Creăm. Ne-am dorit foarte mult să avem propria noastră organizație pentru a avea liberatea de a desfășura ce proiecte ne doream și să reușim să dăm ceva înapoi orașului nostru.
- Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?
Cauza pentru care aș spune că aș lupta până-n pânzele albe este Timișoara, orașul meu natal. Nu este o „cauză” în adevăratul sens al cuvântului, însă imi doresc ca locul unde m-am născut, am crescut și am ales să trăiesc să se dezvolte din punct de vedere al evenimentelor culturale, în același timp păstrându-și farmecul de altă dată. Pentru asta „aș lupta până-n pânzele albe”.
- Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?
Datorită proiectelor și evenimetelor desfășurate în cadrul Asociației Noi Re-Creăm consider că mă implic în comunitatea din care fac parte. Conceptul „Colorăm orașul – Umbrele pe cer” a fost un succes național care se repetă de cinci ani, iar timișorenii se bucură la fiecare ediție. Unul dintre obiectivele importante ale asociației este promovarea designerilor români, artiștilor și artisanilor locali oferindu-le un spațiu de expunere și de exprimare datorită evenimentelor, precum „Artisan’s Bazaar” , care a reușit să creeze o adevărată comunitate în jurul lui și „Timișoara Design Days”, care a fost primul eveniment de design ce a reunit peste 50 designeri din Timișoara, Cluj, Arad, Iași, Sibiu și București sub forma unei expoziţii, workshop-uri și un fashion show inedit.
Sfatul meu pentru oricine care își dorește să se implice activ în comunitatea din care face parte și să reușească să aducă plus valoare, să se gândească bine ce lipsește, ce-l nemulțumește în acel loc și dacă poate, să aducă o schimbare cât de mică și să facă el ceva pentru comunitatea respectivă.
- Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?
Experiența #înstaredebine a fost minuată deoarece datorită „ei” Asociația Noi Re-Creăm a reușit să implementeze un proiect de mult visat, „Timișoara Design Days”.
- Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?
Mi-ar plăcea să spun că merg la sală, ma tot mint că de luni revin la programul normal de sport, dar sincer, în ultima vreme fie merg acasă și dau drumul la un serial, ultimul preferat este „Killing Eve” sau mă întâlnesc cu prietenii în locurile noastre preferate, la un pahar de vin.
- Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?
Foarte bine, mulți oameni cu care lucrez fac parte din cercurile mele de prieteni, iar cu unii dintre ei am legat prietenii datorită unor proiecte. Iar pentru cei foarte apropiați îmi fac întotdeauna timp, consider că prietenii sunt o parte foarte importantă din viața unei persoane.
- Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?
Am făcut voluntariat în cadul Asociație Timișoara Capitală Culturală Europeană timp de aproape un an, imediat după ce m-am întors în țară, pentru că imi doream să-mi aduc aportul la acest proiect important pentru Timișoara. Am mai facut parte din Clubul Rotaract, prin intermediul căruia am reușit să contribui la acțiuni de binefacere.
- Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?
O idee pe care am avut-o împreună cu Simona și pe care nu am reușit să o implementăm, a fost să facem Festivalul Luminilor pe modelul Berlin sau GLOW din Eindhoven, Olanda în Timișoara. Nu a fost să fie.
- Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)
#energie #jovială #optimistă
Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. TM & CJ Design Days a fost derulat de Asociația Noi Re-Creăm în perioada septembrie 2018 – ianuarie 2019.