În stare de bine

School feat cool

Proiect derulat de Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix

School feat cool, proiect conceput sub forma unui spectacol-lectură, sprijină, încurajează și facilitează dialogul deschis despre bullying și violență în școală și sondează metode alternative de intervenție, încurajând colaborarea între factorii de decizie și comunitate. Spectacolul-lectură vorbește despre parcursul a trei traiectorii personale, de la școala primară la facultate, care se intersectează în anumite momente, și care lasă urme în transformarea ulterioară a caracterelor celor trei personaje. Acesta va fi prezentat în cinci centre de plasament din județul Iași şi în localităţile Liteni şi Vlădeni, fiind urmat de sesiuni de discuții conduse de experți educaționali.

Durată: 3 luni

Aria de desfășurare: urban, rural

Localități: Paşcani, Târgu-Frumos, Iași, Liteni și Vlădeni (județul Iași)

Buget proiect: 49,800 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului pentru granturi mici 2020

SCOP

Scopul proiectului este reprezentat de sprijinirea, încurajarea și facilitarea dialogului deschis pe teme sociale de actualitate, precum bullying și violență, într-un cadru protejat și creativ, precum și sondarea unor metode alternative de intervenție.

OBIECTIVE

  1. Crearea unui cadru sigur și creativ de dezbatere prin organizarea a 7 sesiuni de informare, discuții și Q&A susținute după fiecare reprezentație a spectacolului lectură;
  2. Încurajarea colaborării dintre factorii de decizie și comunitate pentru sondarea și soluționarea problematicilor identificate prin încheierea de parteneriate cu 5 centre de plasament din judeţ;
  3. Dezvoltarea unei metode alternative de abordare a problematicilor de interes social, prin prezentarea spectacolului lectură School feat cool în 7 locaţii din judeţ (5 prin intermediul platformei Zoom şi 2 întâlniri directe);
  4. Sondarea atitudinilor față de comportamentele de tip bullying și impactul acestora prin realizarea de chestionare, aplicate pre și post-discuții.

REZUMAT

3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi. 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi. 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor (Organizația Salvați Copiii) – așa arată în statistici o zi din viața multor elevi români. Deși este relativ nou în societatea românească, termenul de „bullying” a ajuns să fie din ce în ce mai folosit în limbajul uzual, expunând o realitate violentă – din foarte multe perspective – și generatoare de traume. În acest context, proiectul School feat cool își propune să chestioneze implicațiile acestui fenomen, relațiile de putere care se nasc între agresor și victimă, precum și efectele acestora asupra evoluției personale și profesionale a tinerilor afectați de diverse forme de violență și bullying.

Conceput sub forma unui spectacol-lectură ce are trei protagoniști – Smokey, Petre și Cristina – textul vorbește despre parcursul a trei traiectorii personale începute la școala primară și până la facultate, care se intersectează scurt în anumite momente, dar care lasă urme în transformarea ulterioară a caracterelor celor 3 personaje. Spectacolul va fi prezentat în cinci centre de plasament din județul Iași (CSS Veniamin Costache Iași, CSS Ion Holban Iași, CSS Pașcani, CSS Sfântul Stelian Pașcani și CSS Târgu Frumos) şi în două localităţi din judeţ (Liteni şi Vlădeni), fiind urmat de sesiuni de discuții pornind de la conținutul spectacolului. În partea a doua a întâlnirii va avea loc o sesiune de informare referitoare la conceptul de bullying, urmată de o sesiune de Q&A condusă de către un expert educațional, în baza unei metodologii de implementare create anterior. Acesta îi va ajuta pe copii să înțeleagă, pornind de la experiențele personale, modul în care violența și bullyingul lasă urme adânci în dezvoltarea lor ulterioară, să identifice care din acțiunile lor ar putea fi considerate agresiuni față de colegii lor și să identifice noi moduri de acțiune când se întâlnesc cu astfel de situații.