Supereroii
Proiect derulat de Asociația Cu Alte Cuvinte
Proiectul „Supereroii” va implica, timp de 5 săptămâni, 5 copii cu afecțiuni neurocognitive și motorii, precum și 5 adolescenți voluntari ai asociației Cu Alte Cuvinte într-o serie de ateliere de storytelling și desen, susținute îndrăgita scriitoare de literatură pentru copii, Simona Epure, împreună cu ilustratoarea Anca Smărăndache. Rezultatele atelierelor vor deveni surse de inspirație în realizarea unei cărți pentru copii, tineri și adulți, cu povești care au un centru personaje cu dizabilități.
Durată: 6 luni (17 septembrie 2021 – 16 martie 2022)
Aria de desfășurare: urbană
Localități: București, Pitești (jud Argeș), Brăila (jud. Brăila), Buzău (jud. Buzău), Cluj-Napoca (jud. Cluj) și Târgu-Jiu (jud. Gorj).
Buget proiect: 61.344,70 lei; proiect finanțat în cadrul Apelului 2/2021
Despre proiect
Cartea realizată în cadrul proiectului „Supereroii” va avea ca punct de reper experiențele de viață ale copiilor cu nevoi educaționale speciale, va fi adaptată standardelor de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități și urmează să fie lansată în format digital la începutul anului viitor. Ulterior, va fi dotată, în peste 1000 de exemplare, către copii cu dizabilități din rețeaua de colaboratori a asociației, dar și către profesori și elevi care se pregătesc să lucreze cu persoane cu nevoi speciale.
Proiectul „Supereroii” răspunde mai multor tipuri de nevoi: reprezentarea copiilor cu dizabilități în literatura din spațiul romanesc, suplimentarea numărului de cărți adaptate standardelor de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, dezvoltarea unor proiecte participative, în care copiii cu dizabilități sa participe activ la produsul artistic care îi reprezintă, implicarea copiilor cu dizabilități în activități împreună cu copii tipici, sporirea numărului de modele de educație incluzivă și perfecționarea cadrelor didactice în domeniul psihopedagogiei speciale și al lucrului cu copiii cu dizabilități.
În a doua parte a proiectului, echipa Cu Alte Cuvinte va concepe un ghid de educație pentru diversitate, gândit să încurajeze o abordare ludică a noțiunilor de identitate individuală & indentități sociale, diversitate & dizabilitate, va organiza 4 formări cu părinții și profesorii beneficiarilor din localitățile Brăila, Pitești, Buzău, Tg.Jiu și va susține un webinar online, pentru publicul larg, pe tema educației pentru diversitate.