În stare de bine

Aș lua-o de la capăt, cu siguranță!

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

 

Adina Camara crede că e suficient ca fiecare dintre cetățeni să își facă „bucățica” lui, dar să o facă bine, cu responsabilitate, pentru ca lucrurile să avanseze firesc.

Adina Camara, manager de proiect Asociația easyECO

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Mi-am dorit tare mult asta la un moment dat, acum câțiva ani, când voiam să schimb niște lucruri în viața mea, însă experiența mea profesională fiind în exclusivitate în companii private, nu am „bifat” căsuța cu „experiență în sectorul ONG” pe la interviuri. Așa că am abandonat ideea cu angajatul, mi-am văzut în continuare de treabă și m-am trezit că sunt membră a unui ONG.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Accesul la resurse și garantarea startului în viață pentru orice om.

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Mă implic, desigur, cu resursele personale de care dispun (timp etc.). Încerc să fac totul cât mai bine, așa cum aș face pentru mine. Respect spațiul comun și pe ceilalți, încerc să produc cât mai puține deșeuri și să nu risipesc resursele comune. Particip la jocul democratic, semnez petiții pentru îmbunătățirea „cetății”, lucruri obișnuite. Nu sunt un super-erou și nici nu imi doresc să fiu. Cred că e suficient ca fiecare dintre cetățeni să facă „bucățica” lui, dar s-o facă bine, cu responsabilitate, pentru ca lucrurile să avanseze firesc. Bun-simț, ăsta ar fi sfatul. E un clișeu, dar cu bun-simț rezolvi aproape orice. Bun-simț tradus ca măsură, ca empatie, ca asumare, ca implicare, ca responsabilitate, un fel de „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”.

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

A fost o provocare, așa cum este fiecare proiect. Mi-a adus bucurie, să văd că lucrurile „chiar se întâmplă”. Mi-a adus speranță, că lucrurile „chiar se pot schimba”. Mi-a adus încredere, atât în echipa noastră, în forțele mele proprii, cât și în ideea că există finanțatori care au acel bun-simț de care vorbeam mai sus, care sunt conștienți că nu e „fair”, cum zicea o amică ONG-istă, să-ți pretindă, ție ca ONG, să salvezi „toate balenele din lume și toți copiii orfani” cu un buget cât salariul lunar al unui director…

Aș lua-o de la capăt, cu siguranță!

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

Acasă, de obicei, cu familia, cu un serial, un film sau o carte, sau o baie bună cu arome. Vara, oferta e mai diversă, îmi place să mă văd cu prietenii la terasă, să povestim, să dezbatem, să jucăm un boardgame.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Având în vedere că la noi în familie suntem doi ONG-iști și majoritatea prietenilor buni sunt și colegi de asociație…

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

Într-un ONG mic și la început de drum, practici voluntariat „pe pâine”. Nu știu la alții cum e, dar la noi așa e! Și intenționez să-mi sporesc practica de voluntariat din toamnă, oferind consiliere psihologică gratuită câteva ore pe săptămână persoanelor care au nevoie de suport să treacă printr-o perioadă dificilă, însă nu-și permit asta.

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

Nu cred că e „foarte” genială și nu-mi aparține, e rezultată din munca de echipă, dar e un proiect de care comunitatea ar avea nevoie – un centru comunitar adevărat, intersecțional, pentru comunități marginalizate, discriminate și defavorizate. E un proiect pe care asociația noastră l-a pus pe hârtie și încercăm să obținem sprijin, numai că bugetul pentru un astfel de proiect presupune un efort consistent de finanțare.

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

#diversitate, #încăpățânare, #reinventare

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Centrul de bine (SANO POP-UP FERENTARI) a fost derulat de Asociația EasyEco în perioada octombrie 2018 – februarie 2019.