În stare de bine

Îmi pun muzică la pick up și dansez

Seria Portret de ONGist #înstaredebine

Umor, implicare și creativitate sunt cele trei lucruri care o descriu perfect pe Iunieta Sandu, Specialist Comunicare la Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena.

Iunieta Sandu, Specialist Comunicare Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena.

  1. Cum ai ajuns să lucrezi în sectorul neguvernamental? A fost o întâmplare sau chiar îți doreai asta?

Când ești freelancer încerci să-ți alegi proiectele în care crezi, care produc o schimbare în bine, în care aportul tău ca om de comunicare poate face diferența. În 2019 îmi pusesem pe listă să am cel puțin un proiect social realizat, mai primisem alte propuneri dar sigura care s-a concretizat a fost cea venită din partea Asociației Tandem Arena. Îmi aduc aminte și acum discuția cu Florin Georgescu, stăteam amândoi la o terasă aglomerată de pe Magheru planificând tabăra Tandem BikeFland. La finalul discuției, el mi-a spus: “Ai toate cunoștințele de care avem nevoie, însă o singură întrebare mai am, ai mai lucrat vreodată cu copiii nevăzători, știi ce presupune asta?” I-am răspuns sincer cu nu, dar abia aștept să aflu de la ei. A zâmbit și am semnat contractul.

  1. Care este cauza pentru care ai lupta până-n pânzele albe?

Sunt mai multe cauze pentru care aș striga 24 de ore în stradă. Mediul înconjurător, drepturile femeii și violența domestică, nedreptățile făcute la locul muncă, iar mai nou Burnout-ul, sănătatea emoțională.

  1. Te implici în comunitatea în care trăiești, tu ca cetățean? Cum? Care ar fi sfatul tău pentru alte persoane care ar vrea să facă asta?

Mi-a păsat întotdeauna de ce se întâmplă în jurul meu. Am început cu voluntariatul prin liceu și facultate pentru Let’s Do It, România! și pentru Prime Brașov. Apoi am continuat cu protestele din București cu mersul ca observator la vot și, nu în ultimul rând, construirea unui comunități de suport pentru freelanceri. Acum doi ani când am început proiectul NO.MAD Talks eram doar eu și anxietatea mea de a fi singură într-o lume necunoscută. Experiența asta m-a făcut mai bogată ca niciodată, da, au fost multe ore de voluntariat, dar mi-au adus oamenii potriviți în jur și mi-au vindecat stările de anxietate și izolare. Celor care vor să se implice în comunitate și nu știu de unde să înceapă, le-aș spune să se uite atent la viața lor și să vadă ce le lipsește, implicarea în comunitate are de multe ori rolul de a umple golurile din viață.

  1. Cum a fost experiența ta #înstaredebine? Ai lua-o de la capăt mâine, dacă ar fi cazul?

Am învățat multe despre mine lucrând pentru Asociația Tandem Arena. În primul rând cum să ascult, să am mai multă răbdare și, în general cum să fiu mai optimistă. Am petrecut două săptămăni în tabără cu copiii nevăzători și s-au simțit ca un an. Nevoia lor de integrare, de socializare, de iubire, m-a făcut să fiu mai deschisă și să ofer toate cele menționate fără să aștept nimic în schimb. Am aflat multe povești de viață demne de scenarii de film și i-am admirat pe copii că au reușit să treacă prin ele și să-și păstreze zâmbetul. Pentru copii am făcut eforturi ca proiectul să fie cât mai bine preluat în presă, să apară la TV, să audă familiile din care provin că dacă îi țin închiși în casă nu rezolvă nimic, viitorul lor este mai bun dacă reușesc să se integreze în societate.

  1. Cum te relaxezi la sfârșitul unei zile obositoare?

Îmi pun muzică la pick up și dansez.

  1. Cum se împacă viața de ONGist cu cea personală?

Păi se împacă foarte bine. Practic am ajuns pe drumul pe care sunt astăzi datorită orelor de voluntariat pe care le-am alocat proiectului NO.MAD Talks, iar prin acest proiect mi-am găsit un nou scop.

  1. Practici voluntariatul? Unde, cum și de ce?

Lăsând la o parte activitățile din cadrul organizației noastre, nu practic voluntariatul în alte contexte. Lucrurile nu or să rămână așa, promit!

  1. Care e ideea genială de proiect pe care nu ai reușit să o implementezi încă?

Am avut mai multe idei geniale, pe unele le-am dat mai departe, pe unele le-am făcut. Nu pot pune degetul pe o idee anume, sunt un om care are, în general, foarte multe idei, așa că nu mă limitez la una și încerc să o fac, mă las dusă de val.

  1. Care ar fi trei tag-uri despre tine? (3 cuvinte care te descriu)

Umor, implicare, creativitate.

 

Seria Portret de ONGist #înstaredebine este realizată în cadrul programului „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. TANDEM BIKEFLAND 2 a fost derulat de Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena în perioada iulie 2019 – ianuarie 2020.